Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tilburg duurzaamste gemeente van Nederland

  •  
07-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_149909.jpg
Tilburg is de duurzaamste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de resultaten van de Lokale Duurzaamheidsmeter 2005. Dit onderzoek, uitgevoerd door COS Nederland - de vereniging van centra voor internationale samenwerking - licht het duurzaamheidsbeleid van Nederlandse gemeenten door.
Tilburg scoorde een 9,1. Ook Delft (8,7) en Alkmaar (8,1) deden het goed. De minst duurzame gemeenten zijn Brielle, Midden-Delfland en Woudrichem. Die gemeenten wisten geen punt te behalen in de duurzaamheidsmeter die door 431 van de 467 Nederlandse gemeenten werd ingevuld.
COS Nederland maakt zich zorgen over het duurzaamheidsbeleid in Nederland. ,,Maar liefst negen van de tien gemeenten scoren een onvoldoende als het gaat om het brede vlak van duurzame ontwikkeling'', aldus een woordvoerder. Het gaat niet alleen over lokaal klimaat- en waterbeleid, maar ook over sociaal beleid, duurzaam inkopen, het beheer van groene ruimten en internationale samenwerking.
Vooral kleinere gemeenten hebben het aanzienlijk moeilijker om een breed duurzaamheidsbeleid te ontwikkelen. Gemeenten als Etten-Leur, Bernheze, Boxtel en Bolsward tonen aan dat het wel mogelijk is. ,,Dat vraagt een sterke vakwethouder en gemotiveerde ambtenaren en steun van de gemeenteraad'', aldus onderzoeksleider T. de la Court.
Naast de beste en slechtste gemeente heeft COS Nederland ook naar de provincie gekeken. Noord-Brabant is de meest duurzame provincie, Limburg bungelt onderaan de lijst. Ook Zeeland en Groningen doen het slecht. De La Court: ,,Hier speelt ook dat het de drie provincies zijn met de meeste kleine gemeenten. Het is daarom zinvol om, juist gericht op kleine en middelgrote gemeenten, specifiek ondersteunend beleid vorm te geven. Iets dat in Noord-Brabant al vele jaren bestaat.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.