Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tijdklok geurende bloemen

  •  
08-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
972 keer bekeken
  •  
Teunisbloem_van_koffey.jpg
De bloemen in je tuinreservaat kun je zien als een bedrijf met een gelikte marketing. Ze hebben stuifmeel en/of nectar in de aanbieding en willen daarvoor betaald worden in diensten. Bloemen doen wat ook bedrijven doen: ze adverteren met kleuren, geuren en vormgeving. Bloemen passen zelfs trucs toe om hun klanten om te tuin te leiden. Ook mikken ze op een bepaalde klantenkring  door de vorm van de bloem, of door een speciale kleur.
Met geuren kunnen planten zo klantgericht zijn dat ze alleen hun parfum verspreiden als hun klanten actief zijn. Ook kunnen ze variëren in geuren. Bijen hebben een goede neus voor geuren. Ze ruiken met hun antennes waar wel 6000 geurplaatjes op liggen  die de geur doorgeven aan de reukzenuwen. Hiermee nemen ze heel veel verschillende geuren waar. Vliegen kunnen verleid worden door de geur van bloemen, maar ook door rottend vlees waar ze hun eieren in leggen. Sommige soorten aronskelken en klimop hebben dit trucje afgekeken en lokken de vliegen met een aasgeur.
Ook het tijdstip waarop bloemen het meest intensief geuren verschilt. De meeste bloemen zijn dag en nacht open. Wanneer het donker wordt, beginnen de nachtbloemen hun geur te verspreiden, om nachtvlinders te kunnen lokken. Omdat veel nachtvlinders een lange roltong hebben, kunnen zij diep in de bloemen binnendringen om er nectar te vinden. Ze ruiken met hun voelsprieten die op grote afstand geuren kunnen waarnemen. De geur van bloemen wordt voortgebracht door klieren die etherische oliën afscheiden. Er zijn meer dan 700 verschillende geurstoffen gevonden bij planten. Een onuitputtelijke bron voor de parfum- en geurstoffenindustrie.
?Planten die 's nachts meer geur afgeven om insecten te lokken zijn bijvoorbeeld kamperfoelie, siertabak en sommige hosta’s.Planten die alleen ’s nachts bloeien en geuren zijn teunisbloem, hertshooi en nachtschone.
Het is heel spectaculair om ’s avonds het gezelschap van een teunisbloem op te zoeken om het opengaan van de gele bloemen te bewonderen. Binnen vijf minuten vouwen de grote zachtgele bloemen zich helemaal open. Een plaatje!
Bron: "Geen tuin zonder dieren" Rosita Moenen. Schuyt & Co Uitgevers.
Foto: teunisbloem van Koffey.
Meer foto's van deze fotograaf in Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.