Vroege Vogels

Tijdige oproep voor vakantieplan huisdieren

  •  
21-03-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_116947.jpg
Voor menigeen is de zomervakantie nog ver weg, maar de Dierenbescherming heeft baasjes van honden, katten en andere huisdieren nu al opgeroepen ,,iets te regelen'' voor de opvang tijdens de vakantie. De vroege oproep is volgens de organisatie nodig, omdat uit eigen onderzoek is gebleken dat vorig jaar 60 procent van de huisdierbezitters te laat was.
Volgens woordvoerder N. Dorland van de Dierenbescherming is het nu een goed moment om de baasjes aan de opvang te herinneren. ,,Dit is het seizoen dat mensen gaan boeken.''
De Dierenbescherming liet vorig jaar het dierenleed in vakantietijd in kaart brengen door baasjes en asielbeheerders te enquêteren. De beheerders stelden hierin dat mensen ruim vier maanden voor de grote vakantieuittocht de opvang van hond of kat moeten regelen, als ze van een pension of asiel gebruik willen maken. ,,Anders vissen ze onherroepelijk achter het net.''
Omdat veel mensen te laat de vakantieopvang regelen, neemt de laatste jaren de druk op de asiels toe. Juist kort voor de zomervakantie, in de maanden juni en juli, worden veruit de meeste honden en katten gebracht. Sommige dieren worden in vakantietijd gedumpt op verlaten plekken als de Maasvlakte, een bos en afgelegen landweggetjes.
De beheerders schatten dat ongeveer 40 procent van de dieren met een smoesje bij de asiels wordt binnengebracht. De redenen om het huisdier te brengen variëren van plotseling opgekomen allergie tot ,,hij eet te veel''.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.