NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tijdelijke natuur slaat aan_21_07_2011

21 jul 2011
  •  
leestijd 1 minuten
Ooit was hij de schrik van bouwend Nederland. Had je een rugstreeppad op je terrein, dan leek ineens niets meer te mogen. Weghouden dus, die lastpost. Maar de haven van Amsterdam pakte het slimmer aan, die bedacht 'tijdelijke natuur.'
Rugstreeppadden zijn net als kleine plevier, visdief, gevlekte rietorchis en nog een keur aan andere planten en dieren echte pioniers. Ze houden van schrale grond, bijvoorbeeld terreinen die klaar zijn om bebouwd te gaan worden. Soms liggen terreinen zomaar een paar jaarbraak voor er echt gebouwd gaat worden. In die tijd proberen veel bouwers de natuur buiten de deur te houden, want beschermde natuur op je terrein betekent vertraging! In plaats van de boel op slot te gooien als er pioniersnatuur op een terrein komt, kreeg de haven van Amsterdam ontheffing uit Den Haag om deze natuur te benoemen wat hij per definitie ook is: 'tijdelijk'.
Het concept bestaat nu twee jaar en Leo Linnartz van de begeleidende Stichting Ark is enthousiast. 'In Nederland ontbreekt vooral die pioniersnatuur. Als je ervoor zorgt dat de rugstreeppadden en andere dieren op een verantwoorde manier worden verhuisd zodra het eigenlijke bouwen begint, is deze tijdelijke natuur pure winst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.