Tijdelijke natuur slaat aan_21_07_2011
• 21-07-2011
• leestijd 1 minuten
Ooit was hij de schrik van bouwend Nederland. Had je een rugstreeppad op je terrein, dan leek ineens niets meer te mogen. Weghouden dus, die lastpost. Maar de haven van Amsterdam pakte het slimmer aan, die bedacht 'tijdelijke natuur.'
Rugstreeppadden zijn net als kleine plevier, visdief, gevlekte rietorchis en nog een keur aan andere planten en dieren echte pioniers. Ze houden van schrale grond, bijvoorbeeld terreinen die klaar zijn om bebouwd te gaan worden. Soms liggen terreinen zomaar een paar jaarbraak voor er echt gebouwd gaat worden. In die tijd proberen veel bouwers de natuur buiten de deur te houden, want beschermde natuur op je terrein betekent vertraging! In plaats van de boel op slot te gooien als er pioniersnatuur op een terrein komt, kreeg de haven van Amsterdam ontheffing uit Den Haag om deze natuur te benoemen wat hij per definitie ook is: 'tijdelijk'.
Het concept bestaat nu twee jaar en Leo Linnartz van de begeleidende Stichting Ark is enthousiast. 'In Nederland ontbreekt vooral die pioniersnatuur. Als je ervoor zorgt dat de rugstreeppadden en andere dieren op een verantwoorde manier worden verhuisd zodra het eigenlijke bouwen begint, is deze tijdelijke natuur pure winst.