Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tijd voor meikevers

  •  
19-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3385 keer bekeken
  •  
meikever_Nathalieheijne

© Meikever - fotograaf Nathalieheijne

De eerste twee, drie jaar van zijn leven zit de meikever diep in de grond en heet hij engerling. Eenmaal getransformeerd tot kever wacht hij op lekker voorjaarsweer en gaat dan de hort op. Op zoek naar bij voorkeur een heerlijk vers eikenblaadje.
Het is mei, dus de tijd van de gewone meikever. In deze periode van het jaar zijn soms massale vluchten van dit insect te zien. Onder normale omstandigheden is mei de topmaand voor deze soort. Zo luidt een Brabants spreekwoord:
“Ne meikever in april, is ne zot die niet weet wat hij wil”.

Meikever als engerling

De meikever overwintert de eerste levensjaren als larve ofwel engerling en voedt zich met wortels van allerlei planten zoals gras, maar ook heesters en sierplanten. In de winter kruipt de engerling dieper de grond in. De larve verpopt in de bodem, in een soort popkamer. Vijf tot zes weken na de verpopping komt de pop uit in de herfst, maar dan is het voor de kevers nog te koud. Ze blijven in hun popkamer tot in de lentemaanden van het volgend jaar.
larve_meikever_engerling_adost1

© Engerling (larve meikever) - fotograaf adost1

Waaiervormige antenne

De twee waaiervormige antennes van de meikever vallen op door hun oranje kleur, ze bevatten vele zintuiglijke cellen. Hierdoor kan de kever geuren waarnemen en zo voedsel en een partner opsporen. Op het eerste gezicht lijkt de antenne op het einde verdikt maar bij nadere bestudering bestaat het uit een soort waaier van langwerpige, ovale lobben die sterk zijn afgeplat. 
meikever_jvriens

© Meikever - fotograaf jvriens

Vliegende meikever

De meikever rust overdag op takken in bomen en pas in de schermer worden ze actief. De meikever heeft net als alle kevers vier vleugels waarmee gevlogen kan worden. Bij het vliegen worden de dekschilden opgetild en de achtervleugels uitgevouwen. Meikevers vliegen op geur daarom worden in de vlucht de lamellen van hun antennes uitgezet zodat het oppervlak sterk vergroot wordt.  
meikever_belterman

© Vliegende meikever - fotograaf belterman

In de uitzending een interview met John Smit van EIS  over de meikevers.
Er bestaat trouwens ook een junikever. Ook een bladsprietkever, dat heel erg lijkt op de meikever, maar zijn piek in – de naam zegt het al – in juni heeft. En ja, er is zelfs een julikever, al ziet dit insect er dan weer heel anders uit.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar