Vroege Vogels

Tijd voor de ganzentrek

  •  
18-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25169 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_151170.jpg
Het is de tijd van de ganzentrek in Nederland. Ieder najaar vliegen er grote groepen ganzen vanuit het poolgebied naar ons land om hier te overwinteren. Nederland is een belangrijke bestemming voor ze: overdag is er voldoende voedsel te vinden in de graslanden en 's-nachts bieden meren en rivieren een veilige slaapplaats.
Honderdduizenden ganzen vliegen vanaf november het land in vanuit hun broedgebieden in Noord-Rusland. Meer dan vierduizend kilometer leggen de vogels af, vaak in de zo typische V-formaties en vergezeld van een luid gegak. Door dicht bij elkaar te vliegen profiteren ze van de opstijgende wervelingen van de voorganger. Dat bespaart maar liefst de helft van de benodigde energie. Door geregeld van positie te wisselen, worden de krachtsinspanningen over de groep verdeeld. De V-formatie biedt u de gelegenheid de vogeltrek op een mooie manier waar te nemen.
Vanwege hun enorme aantallen en hun zichtbaarheid staan ganzen voor veel mensen symbool voor de vogeltrek. Er overwinteren 1,5 miljoen ganzen in Nederland. U kunt ze dus niet missen. De brandgans bijvoorbeeld broedt in arctisch Rusland, Spitsbergen en Groenland. Na hun lange reis komen ze begin oktober aan in ons land. Het overig deel van de populatie overwintert in Duitsland, Schotland of Ierland. 
Nederland is bij uitstek een land om ganzen te kijken. De vele wetlands zijn van internationale waarde voor vogels. Ze genieten Europese bescherming doordat ze aangewezen zijn onder de Europese Vogelrichtlijn. Voor deze trekvogels zijn ze van onschatbare waarde en voor ons de perfecte plek om de vogeltrek te ervaren. Op de site van staatsbosbeheer  kunt u zien waar u ganzen kunt kijken.
Bron: Staatsbosbeheer

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.