Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tijd tikt voor klimaatakkoord

6 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
CO2_4a9f99.jpg
De totstandkoming van het klimaatakkoord bevindt zich in de eindfase. Op 21 december zal het gepresenteerd worden. Maar de consensus over het akkoord is nog ver te zoeken. Deze week lieten de milieugroeperingen die meepraten aan de verschillende klimaattafels weten dat ze hun handtekening niet onder het klimaatakkoord willen zetten. Ze vinden de voorstellen die nu op tafel liggen volstrekt onvoldoende. Faiza Oulahsen van Greenpeace is te gast en vertelt over de voortgang van de gesprekken.

CO2-heffing

Om de lasten van de energietransitie eerlijk te verdelen, pleiten de milieuorganisaties voor een hogere heffing op het uitstoten van CO2. De industrie weigert tot op heden deze verhoging en wil juist een compensatie voor een duurzamere bedrijfsvoering.
Ondertussen blijkt dat Nederland nog niet echt goed op koers ligt met de CO2-reductie. Onderzoeksbureaus becijferden dat we in 2020 eerder pas op 15% zullen zitten in plaats van de afgesproken 25%. Dit betekent dat de regering zal moeten ingrijpen als het Klimaatakkoord straks te weinig oplevert.

Katowice

Ook internationaal ligt er een forse opgave om de doelen van Parijs te halen. Deze week werd duidelijk dat de CO2-uitstoot voor het tweede jaar achtereen gestegen is. Grootste groeier is China met ruim een kwart van de wereldwijde emissies. Een opwarming van de aarde met meer dan 1,5 graad zal enorme gevolgen hebben voor het klimaat en zal landen met extremere omstandigheden confronteren. Kosten die een veelvoud zullen zijn dan van een snelle transitie naar een duurzame energievoorziening. Of de klimaattop in het Poolse Katowice een succes gaat worden, zal blijken op 14 december.

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.