Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tihange gevaarlijker en Doel langer uitgeschakeld

  •  
02-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
nuclear-smoke-1472559.jpg
Het veiligheidsrisico van de kerncentrale in Tihange (België) is veel groter dan gedacht en een reactor van de kerncentrale in het Belgische Doel wordt ruim drie maanden later dan gepland weer opgestart. 

Veiligheidsrisico van Tihange

Het veiligheidsrisico van de kerncentrale in Tihange (België) is veel groter dan gedacht. Volgens de Duitse zenders ARD en WDR hebben zich tussen 2013 en 2015 acht zogenoemde precursor-gevallen voorgedaan in reactor Tihange-1. Dat zijn voorvallen die hadden kunnen leiden tot ernstige schade aan de reactor en tot kernsmelting.
Beide zenders publiceren hierover donderdag in hun magazine Monitor. Ze zeggen zich te baseren op een document van de Belgische nucleaire waakhond FANC. Tot nog toe stonden alleen de reactoren Tihange-2 en Doel-3 bekend als riskant. Dit vanwege de vele duizenden haarscheurtjes in deze reactoren. Nu blijken zich volgens de Duitse media ook bij Tihange-1 incidenten te hebben voorgedaan.
FANC heeft in een reactie aan Monitor en de WDR laten weten niettemin in te staan voor de veiligheid van de reactor.

Belgische kernreactor langer uitgeschakeld

Reactor drie van de kerncentrale in het Belgische Doel wordt pas op 1 augustus weer opgestart, ruim drie maanden later dan gepland. Dat blijkt uit een melding op de website van uitbater Engie Electrabel. Onderhoudswerkzaamheden duren langer dan gepland.
De reactor werd in september stilgelegd nadat het beton in een opslagbunker in het niet-nucleaire deel van het complex niet aan de eisen bleek te voldoen. De centrale bij Antwerpen telt vier reactoren. Buurlanden zijn bezorgd over de veiligheid, ook over de andere kerncentrale in België, in Tihange niet ver van Luik.
Het bericht komt een dag na een publicatie van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin stelt de OVV dat Nederland, België en Duitsland zich beter gezamenlijk moeten voorbereiden op een ongeluk met een kerncentrale. De raad zegt dat de kans op een ernstig kernongeval klein is. Maar als zich een kernongeval voordoet, hebben de landen de crisisbeheersing niet goed op elkaar afgestemd. De Belgische nucleaire waakhond FANC onderschrijft deze conclusie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor