Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Het Tientje van Stientje van zwerfafvalraper Dirk Groot

3 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plastic fles pixabay

© bron: pixabay

Het was voor velen een teleurstellend moment dit jaar: pas vanaf 2021 komt er statiegeld op kleine plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Oftewel wederom uitstel van de invoering voor statiegeld voor kleine plastic flesjes.
Daar waar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat spreekt van een 'doorbraak', noemt Greenpeace het een gemiste kans. Recycling Netwerk, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee vinden het ook een slechte zaak.

Teleurgesteld

Ook zwerfafvalraper Dirk Groot is teleurgesteld: “Dit is een reactie op de plannen van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Ze wil het bedrijfsleven opnieuw de kans geven zelf het zwerfafval terug te dringen. Als er over twee jaar 70 procent minder plastic flesjes op straat liggen, hoeven ze het statiegeld niet uit te breiden.

Tientje voor Stientje

Jaarlijks worden er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes zwerfafval. Volgens Dirk Groot helpen de zwerfafvalrapers op dit moment het bedrijfsleven om onder de statiegeldregeling uit te komen, zij doen immers wat de industrie behoort te doen: plastic inzamelen.
Het was volgens Dirk Groot tijd voor actie. Hij bedacht het 'Tientje van Stientje'. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven krijgt de rekening gepresenteerd van alle uren afval rapen, dat is een tientje per uur. Zij kan op haar beurt de factuur bij het bedrijfsleven declareren. De eerste factuur is al verzonden: een bedrag van 2,5 miljoen euro. Raap jij ook zwerfafval en wil je ook je raap-uren declareren? Twitter dan dat je zwerfafval hebt geraapt en hoeveel tijd het heeft gekost, noem  @TientjevanStientje  in de tweet. Een e-mail sturen kan ook naar TientjeVanStientje@gmail.comHier lees je ook meer over de actie en hoe je mee kunt doen. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Delftstroom
Delftstroom5 aug 2018 - 22:28

Ik raap ook afval en deel de ergernissen. In mijn gemeente Assendelft pleit ik voor blikvangers langs het fietspad vanaf het winkelcentrum. Jongelui kopen flesjes, blikjes en snoeperij en dat vind je langs het fietspad en op het buurtspeelveld.Vuilnisbakken zijn er niet, eentje op het speelveld, die nauwelijks geleegd wordt. Bij het speelveld zijn scholen ,in de pauzes spelen die kinderen tussen dat afval. Na een vette mail met foto`s en een fiat van de scholen is het opgeruimd. Nu knap houden , veel werk als raper en aan de slag voor blikvangers. Ik voel mij gesteund door het Tientje van Stientje, goed idee van Dirk Groot, ik ga ook declareren...