Vroege Vogels

Tientallen meldingen van berkenwantsen

  •  
11-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
berkenwants_Riekev.jpg

© Fotograaf: Riekev.

Op een groot aantal plaatsen is er overlast van extreem hoge aantallen wantsen, waaronder de berkenwants. De berkenwantsen zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid maar kunnen hinderlijk zijn als ze in huizen, caravans en tenten komen. Daarbij kunnen ze stinken, wat mensen niet prettig vinden.
Berkenwantsen zijn insecten van maximaal een halve centimeter groot die grijsgroen, groen, of roodbruin van kleur zijn. Het zijn eigenlijk grondwantsen die zich voornamelijk ophouden in berkenbomen.
berkenwantsnimf_JoseeMH
Nimfen van de berkenwants - Fotograaf JoseeMH
Extreem veel en vroeg
Normaalgesproken worden de kleine berkenwantsen het meest in de herfst gezien op muren van gebouwen. Het is bekend dat ze in bepaalde periodes in grote aantallen voorkomen. Dit jaar is het echter heel extreem en zijn ze beduidend vroeger dan normaal. Advies is om deuren en ramen dicht te houden. Als de wantsen binnen zijn dan kunnen ze het best worden verwijderd met een stofzuiger.
Tekst: Silvia Hellingman (Biocontrole Onderzoek en Advies) en Arnold van Vliet (De Natuurkalender)
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.