Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kwart van grienden gered voor de kust van Tasmanië

24 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
griend_creative_commons.JPG

© Foto: Creative Commons

Uit het laatste nieuws over de honderden grienden die zijn gestrand bij het Australische eiland Tasmanië blijkt dat ongeveer een kwart het gered heeft. Reddingswerkers zijn nu begonnen de aangespoelde walvisachtigen zonder uitzicht op bevrijding uit hun lijden te verlossen.

Sinds maandag is een grote groep van 470 grienden gestrand aan de westkust van Tasmanië. Zeker 380 van hen zijn al gestorven en verwacht wordt dat het aantal zal oplopen nu de tijd voor veel dieren begint te dringen. Reddingswerkers hebben tot nu toe zo'n 88 grienden weten te redden, maar moeten nu harde keuzes maken in welke dieren nog in aanmerking komen voor redding.

Emotionele reddingsactie

"Het is emotioneel", vertelt redder Sam Thalmann. "Er zwemmen dieren rond, ze zingen. We zien de connecties en de onderlinge banden tussen hen." Grienden, die tot zes meter lang kunnen worden en gemiddeld een ton wegen, staan erom bekend uiterst sociale wezens te zijn. Sommige dieren hebben geprobeerd om terug te keren naar hun familie nadat ze zijn bevrijd, waardoor ze voor de tweede keer strandden.

Het is de eerste keer in de Tasmaanse geschiedenis dat zo'n groot aantal grienden vast is komen te zitten aan de kust. De oorzaak is nog onbekend. Onderzoekers hebben gesuggereerd dat de grienden van hun route zijn geraakt toen ze werden aangetrokken door voedsel in de buurt van de kustlijn, of door één of twee verdwaalde walvissen te volgen.

De Tasmaanse milieubioloog Kris Carlyon zei dat het een "natuurlijke gebeurtenis" was. In het zuiden van Australië en ook het naburige Nieuw-Zeeland komen strandingen vaker voor.

Bron: ANP

Meer over:

griend, tasmanië

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar