Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tienduizend nertsen vrijgelaten in Putten

  •  
20-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nerts-amerikaans.jpg
Onbekenden hebben vrijdagochtend vroeg de hokken van een nertsenfokkerij in Putten opengezet. Waarschijnlijk tienduizend nertsen zijn daardoor vrijgelaten. De eigenaar van de fokkerij probeert de dieren weer te vangen, meldt de politie.
Het is nog niet duidelijk wie de nertsen heeft vrijgelaten, er is bijvoorbeeld nog geen actiegroep die zich heeft gemeld.
Gefokt voor vacht
Er zijn twee soorten nertsen bekend, de Europese nerts ( Mustela lutreola ) en de Amerikaanse nerts ( Mustela vison ). Het leefgebied van de Europese nerts strekte zich van origine uit van Spanje tot Rusland. Zelfs in Nederland was het dier te vinden. Tegenwoordig is deze nerts erg bedreigd. Het leefgebied heeft zich teruggetrokken tot het oosten van Europa en Rusland.
De Amerikaanse nerts is groter en leeft in Amerika en Mexico. In Europa komt deze nerts in gevangenschap voor. De Amerikaanse nerts wordt namelijk gefokt voor hun vacht. De vachtkleuren variëren van licht- tot donkerbruin. In gevangenschap kunnen er ook dieren gefokt worden met een sneeuwwitte tot pikzwarte vacht. Zodra de dieren hun wintervacht krijgen, worden ze gevild, hun vacht bewerkt en verkocht aan andere bedrijven.
Verwilderd
In de jaren ’20 is de Amerikaanse nerts hierheen gehaald vanwege zijn bont. Al snel werden er ook meldingen gemaakt van ontsnapte nertsen. Hieronder zie je een filmpje van verwilderde nerts die een vijver leeghaalt.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar