Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Thermometer wijst publiek op bosbrandrisico

  •  
04-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Brand.jpg
Brandweerkorpsen in Noord-Brabant gaan de bevolking permanent laten weten hoe groot het risico op natuurbranden is. De drie korpsen in de bosrijke provincie hebben daarom een 'natuurbrandthermometer' voor websites ontwikkeld.
Gedragen
De thermometer geeft het brandrisico aan in kleuren van groen tot rood. In een korte begeleidende tekst staat uitgelegd wat dat precies inhoudt en hoe burgers zich moeten gedragen.
Websites
In eerste instantie is het donderdag gepresenteerde waarschuwingsmiddel op websites van de brandweer gepubliceerd. Gemeenten, natuurbeheerders en recreatiebedrijven hebben het verzoek gekregen om de meter ook op hun site te zetten, zodat meer burgers het hulpmiddel zien.
Vuur verboden
,,De meter staat nu op oranje'', vertelt een woordvoerster van de brandweer Midden- en West-Brabant. ,,Dat betekent dat de natuur zo droog is dat een klein vonkje al een verwoestende natuurbrand kan veroorzaken. Daarom is open vuur overal verboden, zijn stookontheffingen ingetrokken en raden we af om in het bos te roken.''
Direct uitrukken
De brandweer gebruikt zelf ook kleurcodes om te bepalen hoeveel mensen en materieel ingezet moeten worden. Het interne systeem wijkt overigens af van de thermometer voor het publiek: voor brandweerlieden geldt op dit moment al code rood. ,,Dat betekent concreet dat na een melding van een natuurbrand direct ongeveer veertig brandweermensen uitrukken’’, legt de woordvoerster uit.
Beperkte schade
Donderdag was dat in Brabant meerdere keren nodig: de brandweer bluste natuurbrandjes tussen Tilburg en Kaatsheuvel, in Riel en in Waalwijk. Alle drie de keren bleef de schade beperkt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.