Vroege Vogels

'The Ministry of Cool' lanceert klimaatsong 'We Beat The Heat'

  •    •  
05-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Milieudefensie heeft donderdag op een groot scherm de komische videoclip 'We Beat The Heat'gelanceerd, waarin regeringsband 'The Ministry of Cool' (met premier Balkenende en de ministers Bos, Verburg, Cramer, Eurlings en Van der Hoeven) de noodzaak bezingen van een effectief klimaatbeleid, in Nederland én wereldwijd. Omstanders en kamerleden kunnen op een mobiele disco-dansvloer een dansje wagen met drie look-alikes van de premier, die moonwalkend de show zal stelen op ouderwetse disomuziek van een DJ-duo.
“Waar The Ministry of Cool vol enthousiasme zingt over het stevig aanpakken van de klimaatcrisis, staat het er in realiteit helaas een stuk minder rooskleurig voor met de Nederlandse inzet," zegt Willem Verhaak, klimaatwoordvoerder van Milieudefensie. “Hoewel Minister Cramer van Milieu er hard aan werkt om vooruitgang te boeken in de internationale klimaatonderhandelingen, wordt haar geloofwaardigheid aangetast omdat ze thuis haar mede 'klimaat'-ministers niet meekrijgt.”
Zo weigert Minister Van der Hoeven van Economische Zaken met een effectief stimuleringsbeleid voor duurzame energie te komen, zodat Nederland inmiddels hekkensluiter is op dit gebied. Ondertussen geeft ze wel ruim baan aan nieuwe kolencentrales. Minister Eurlings van Verkeer zet vooral in op meer asfalt in plaats van modern openbaar vervoer en landbouwminister Verburg weigert zich in te spannen voor minder vleesconsumptie. Verhaak: “Gevolg is dat Nederland haar eigen klimaatdoelen van 2020 vooralsnog bij lange na niet haalt, wat natuurlijk geen goed uitgangspunt is voor een eerlijk en effectief internationaal klimaatakkoord. Wij hopen daarom dat premier Balkenende de regie neemt in het Nederlandse klimaatbeleid en zorgt dat Cramer wel steun krijgt van haar collega's. Net als in de clip.”
De videoclip is tevens een oproep aan alle Nederlanders om op 12 december 2009, de internationale actiedag voor het klimaat, naar de Utrechtse Jaarbeurs te komen. Daar organiseert de KopenhagenCoalitie een klimaatevenement met muziek, talkshows en (inter)nationale gasten. Aan het eind van het evenement vertrekt vanuit Utrecht Centraal Station de Kopenhagen Express naar Kopenhagen, waar de VN-top plaatsvindt waar regeringsleiders een nieuw wereldwijd klimaatakkoord moeten sluiten. Aan boord reizen, naast minister Cramer, ruim 150 Nederlanders mee, onder wie kamerleden, Europarlementariers, wethouders, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, wetenschappers, jongeren, bedrijven en media.
Bron: Milieudefensie en Beat the Heat Now
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.