Vroege Vogels

Texels vogelgebied kleurt flamingo-roze

  •  
17-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wagejot

© Natuurgebied Wagejot. Bron: Flying Focus Aerial Photography

In de vogelplas Wagejot is een bijzonder natuurverschijnsel te zien. Het water in de plas aan de oostkant van Texel is sinds enkele dagen roze gekleurd. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de grote droogte op het eiland, waardoor het zoutgehalte extreem hoog is. De zoutkristallen samen met de aanwezigheid van micro-algen veroorzaken de roze kleur.

Flamingo-roze

Boswachter Eckard Boot van Natuurmonumenten: "Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Van de een op de andere dag is het brakke water van kleur veranderd van grijs-groen naar flamingo-roze. Een luchtfotograaf vloog over het eiland en zag een vreemde kleur langs de Waddendijk. Dichterbij bleek de plas Wagejot volledig roze gekleurd." Boot verklaart het verschijnsel als volgt: "We zitten in de piek van een droogteperiode. Het gaat om kwelwater in dit gebied, dat nu in hoog tempo verdampt. Het zoutgehalte van het water is dus ongekend hoog. Waarschijnlijk zorgen de zoutkristallen en de aanwezigheid van micro-algen ervoor dat het water nu deze kleur aanneemt. Een bijzonder verschijnsel dat we met het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) absoluut verder moeten onderzoeken."
Het natuurgebied Wagejot is populair bij vogels. Bij hoogwater op de Waddenzee vluchten vogels naar de natuur achter de Waddendijk om te rusten en voedsel te zoeken. De kale eilandjes in dit gebied bieden wadvogels zoals grote sterns, kluten, bontbekplevieren en visdiefjes een mooie broedplek. Wagejot is goed te zien vanaf de Lancasterdijk, volgens boswachter Boot, dus iedereen is uitgenodigd om het natuurspektakel te aanschouwen. 

Meer over:

roze, wagejot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.