Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Texel voldoet door boeren aan natuurverplichting

  •  
16-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
texel_07.jpg
Vooral door de inzet van de agrariërs voldoet Texel nog voor de zomer aan de verplichtingen op natuurgebied. Dit maakte Natuurmonumenten woensdag bekend op het Waddeneiland. Het bericht komt in de maand dat het precies honderd jaar geleden is dat de natuurorganisatie de eerste grond op Texel verwierf.
De Texelse boeren namen in 2006 het initiatief tot een herverdeling van gronden. Op het eiland was op dat moment sprake van een patstelling in de verdere ontwikkeling van de zogeheten ecologische hoofdstructuur (EHS). Er kon onvoldoende nieuwe natuurgrond worden aangekocht doordat de boeren zich bedreigd voelden in hun bedrijfsvoering.
De gevolgde werkwijze is volgens Wams een voorbeeld voor andere plaatsen waar de verwerving van grond voor natuur stil ligt of moeizaam op gang komt. Bijvoorbeelden de Meijegraslanden in Nieuwkoop (Zuid-Holland), de Hierdense Poort in Gelderland en de Oostelijke Vechtplassen in Noord-Holland.
Cruciaal op Texel was volgens Wams de opstelling van de overheden. ,,De provincie trok voldoende geld uit en de gemeente werkte volop mee. Hierdoor kregen de boeren die moesten verkassen voldoende geld mee om hun bedrijf elders op het eiland voort te zetten.''
Door het herplaatsen van boerenbedrijven konden op Texel voldoende robuuste natuurzones worden gevormd. De grootste is de Polder Waal en Berg, midden op het eiland. Agrarische bedrijven vertrekken daar ten gunste van de natuurontwikkeling. Om een goede herverdeling mogelijk te maken, doet Natuurmonumenten zelf afstand van kleinere, niet op elkaar aangesloten natuurgebieden op Texel.
De ecologische hoofdstructuur (EHS) is een netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden in Nederland.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.