Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tevredenheid over plannen om paling te beschermen

  •  
12-06-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_135664.jpg
Minister Gerda Verburg (Landbouw) is tevreden dat maandag in en buiten Europa afspraken zijn gemaakt om de paling te beschermen. Europese paling is de laatste jaren schaars geworden. De nu gemaakte afspraken om de internationale handel in de jonge paling, glasaal, te beperken, moet de populatie de kans geven zich te herstellen van de gevolgen van overbevissing en stroperij.
Verburg vindt dat ,,forse stappen'' zijn gezet. Op één dag zetten de Europese ministers hun handtekening onder een herstelplan voor de paling en stemde ruim 90 procent van de landen op de internationale Cites-conferentie in Den Haag in met het voorstel van de Europese Unie om de internationale handel in paling te reguleren. De handel moet daardoor vanaf 2009 via een vergunningenstelsel gaan lopen.
De afgelopen twintig jaar is de hoeveelheid glasaal volgens gegevens van het ministerie van Landbouw gereduceerd tot 1 procent van het oorspronkelijke niveau. Herstel blijft uit omdat ook de jonge aal zeer geliefd is in landen als Frankrijk, Spanje en ook Azië. De afgevaardigde van Japan stemde in Den Haag dan ook met pijn in het hart in met beschermende maatregelen die de verkoop van glasaal treffen. ,,Dit is slecht nieuws voor de Japanners die van deze delicatesse houden, maar we moeten toegeven dat de problemen groot zijn''.
Het voorstel om de paling te beschermen was het eerste EU-voorstel dat werd aangenomen tijdens de internationale Cites-bijeenkomst over de bescherming van dieren- en plantensoorten.
In Luxemburg besloten de EU-landen maandag om minder paling te vangen. Spanje en Frankrijk mogen minder glasaal opvissen voor export naar China. In 2013 moet 60 procent van de glasaal bestemd zijn voor Europa. Door de export van de delicatesse, die wel 1300 euro per kilo kan opbrengen, kwam paling amper aan voortplanten toe. Om die te helpen, besloten de EU ministers tevens tot meer vistrapjes in Europese rivieren, waardoor palingen de stuwdammen kunnen ontwijken.
Door deze maatregelen hoopt de EU dat de palingpopulatie zich herstelt. ,,Het was een zaak van urgentie, gezien de schattingen van biologen'', zei de Duitse minister Horst Seehofer, die de vergadering voorzat. ,,De overeenstemming vandaag is dus een groot succes voor het Europese palingbestand.''
Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) reageerde in principe tevreden. Wel vindt ze dat het palingakkoord eerder moet ingaan , want volgens haar is 2013 te ver weg. Corbey noemt verder de afspraak om in 2013 60 procent van de glasaal in Europa af te zetten nog wat aan de lage kant.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is content en spreekt vanwege de 'dubbele bescherming' van een goede dag voor de Europese paling. ,,De toekomst ziet er wat beter uit nu alleen handel onder strikte voorwaarden wordt toegestaan'', aldus het WNF dat er tevens op wijst dat de vissen het ook moeilijk hebben doordat menselijk handelen ervoor zorgt dat palingen steeds minder rivieren en meren overhouden om in te leven. ,,Het is van groot belang dat Europese - en andere landen waar de paling voorkomt, maatregelen treffen om de milieuproblemen tegen te gaan die ervoor zorgen dat er steeds minder palingen overblijven, aldus een WNF-woordvoerder.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.