Vroege Vogels

Testfabriek moet medicijnresten in Waddenzee aanpakken

  •    •  
05-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Waddenzee_pixabay

© Pixabay

Een testfabriek bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Groningse Garmerwolde moet ervoor zorgen dat er dagelijks minder medicijnresten in de Waddenzee terechtkomen. De Waddenzee is een natuurgebied en medicijnresten veroorzaken grote schade aan het ecologisch systeem. Als de testfabriek een succes is, wordt de techniek bij meer Waddenhavens toegepast, aldus het Waddenfonds.

Zeven kilo aan medicijnresten per dag

Bij Garmerwolde komt dagelijks via het Eemskanaal zeven kilo aan medicijnresten in de Waddenzee terecht. De testfabriek, die een investering van 3,5 miljoen euro vergt, gaat medicijnresten uit afvalwater zuiveren. Het gezuiverde water is geschikt als proceswater voor bedrijven in de Eemshaven en Delfzijl. Die hoeven dan geen kostbaar drinkwater te gebruiken voor fabricageprocessen.

Het proefproject gaat drie jaar duren en is in handen van waterschap Noorderzijlvest, watertechnologiebedrijven en North Water, leverancier van industriewater. Later komen er mogelijk ook fabrieken bij Harlingen, Den Helder en voor de Waddeneilanden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.