Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Terugkerend regenwoud in secundair bos

  •  
06-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
secundair bos Mexico

© Secundair bos landschap in Mexico. Foto: Frans Bongers

Ecologen en wetenschappers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Mexico onderzoeken al 25 jaar de landschapsverandering als gevolg van het verdwijnende regenwoud in Mexico. Nu hebben ze de handen ineen geslagen met kunstcollectief  Cascoland  uit Amsterdam om alternatieve manieren te vinden om ontbossing tegen te gaan. 

Invloed mens

Vroege Vogels verslaggever Jesper Buursink maakt onderdeel uit van het Cascoland kunstcollectief en is aanwezig tijdens de research voor dit bijzonder project in het regenwoud van Mexico. Hij maakt een reeks reportages met Frans Bongers, tropisch-bos ecoloog van de Universiteit Wageningen, en Thom Kuypers, ecoloog en directeur van  Forefront . Samen met wetenschappers en ecologen van de Universiteit van Mexico (UNAM) bekijken ze de huidige staat van het regenwoud en zien ze hoe de mens al lang een grote invloed uitoefent op dit regenwoud. 
Onderzoekers Aline Pingarroni, Frans Bongers, Miguel Martinez-Ramos. Foto: Jesper Buursink

Secundaire bossen

Door de groter wordende veeboeren en de oprukkende palmolie-plantages verdwijnt veel regenwoud in Mexico. Voor jaren wordt de grond intensief gebruikt en uitgeput. Maar de grote vraag bij de verdwenen stukken regenwoud is of dit bos weer in zijn oorspronkelijke staat terug zou kunnen groeien. Deze zogeheten secundaire bossen blijken, in tegenstelling tot wat lang gedacht werd, rijk aan biodiversiteit te zijn. Ecosysteem professor van de Universiteit van Mexico Miguel Martinez-Ramos en studenten van de Universiteit van Mexico onderzoeken 10 jaar lang een geregenereerd bos om te kijken hoe deze terug groeit.  
Luister hier  de andere reportage vanuit Mexico over de eetbare jungle.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.