Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Terugkeer van de gierzwaluw

  •  
25-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2463 keer bekeken
  •  
Remco_met_boek_SAM_0553.jpg
Wat is apodophoria?
De gemoedstoestand van gierzwaluwfans als ze de eerste vogel in april weer zien. De euforie bij het zien van Apus apus. Samen met de schrijver van het allereertse origineel Nederlandse gierzwaluwboek op zoek naar die 'apodophoria'.
Er werd altijd gezegd dat de gierzwaluw net voor koninginnedag terug kwam uit Afrika. Zou het de vogels lukken om ook net voor koningsdag in Nederland aanwezig te zijn?
gierzwaluw_robbelterman
Fotograaf: Rob Belterman
Al een paar weken geleden werden de eerste exemplaren (dat zijn meest doortrekkers) waargenomen, maar de schrijver van het boek 'De gierzwaluw', Remco Daalder, moet zijn eersteling nog zien. Ook Joost Huijsing, eveneens een erkend apodophiel, heeft nog geen giertje waargenomen deze lente. Samen op zoek op Amsterdamse hotspots.
Over het boek:
Gierzwaluwen eten in de lucht, ze paren in de lucht, ze zoeken al vliegend hun nestmateriaal bij elkaar en ze slapen in de lucht, op twee kilometer hoogte. Elk jaar vliegen ze vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika negenduizend kilometer naar het noorden om net dat ene dak in de Kinkerbuurt in Amsterdam te vinden waar ze vorig jaar ook zo fijn hebben gebroed.
Remco Daalder gaat op zoek naar de geheimen van de gierzwaluw, en komt daarbij vele kleurrijke mensen tegen. Een Engelse plattelandsdominee uit de achttiende eeuw, een bezeten onderzoeker uit Oxford, activisten, politici, rasechte Amsterdammers die met hart en ziel hun vogels beschermen en moderne wetenschappers die met webcams en geolocators de geheimen van de gierzwaluw ontrafelen.
Titel: De gierzwaluw
Auteur: Remco Daalder
Uitgever Atlas Contact
208 pagina's
ISBN 9789045022239
prijs € 24,99
De foto van de gierzwaluw is van Rob Belterman en komt uit onze Foto Galerij. Klik hier voor meer foto's van deze fotograaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.