Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Terugkeer Europese nerts

23 mrt 2014
  •  
leestijd 2 minuten
addy_met_nerts_IMG_7701.jpg
Sinds deze week hebben we weer een Europese nerts binnen onze landsgrenzen. Wel in gevangenschap overigens, in het Limburgse dierenpark GaiaZOO. In het wild is de inheemse nerts in Nederland al sinds 1887 uitgestorven. In heel Europa staat deze kleine marterachtige al tientallen jaren zwaar onder druk, in veel andere landen is hij ook uitgestorven. De opmars van de Amerikaanse nerts, afkomstig uit fokkerijen, wordt gezien als de belangrijkste oorzaak.
In Duitsland is de nerts inmiddels op een paar plekken teruggebracht. Volgens Addy de Jongh van Stichting Otterstation Nederland is het nu tijd voor de terugkeer van de Europese nerts naar ons land.
De Europese nerts komt in het nauw door de soortgenoten uit Amerika. Als ze elkaar tegenkomen in een gebied, blijkt de Amerikaanse nerts de Europese te verdringen. De Amerikaanse is groter en een minder kieskeurige eter, waardoor hij gemakkelijker aan voedsel komt. Zodoende komt de Europese variant vaak net te laat.
Nerts
De Europese nerts ( Mustela lutreola ) is een van de meest bedreigde diersoorten van Europa. Het komt in Nederland niet meer voor en is zeer bedreigde in andere delen van Europa. Op vele plaatsen is de soort verdrongen door de exotische Amerikaanse nerts. Op vele plaatsen is de soort verdrongen door de Amerikaanse nerts, een exoot.
Uiterlijk
De Europese nerts is middel- tot donkerbruin en heeft een grijsbruine ondervacht. Zijn staart en poten zijn meestal wat donkerder van kleur dan de romp. Het duidelijkste onderscheid met de Amerikaanse nerts is dat deze enkel een witte kin en onderlip heeft, terwijl de Europese nerts ook de bovenlip omzoomd heeft met wit.
Ottersporen zoeken
Samen met Addy de Jongh gaat Menno ook op zoek naar ottersporen bij het Naardermeer. Beluister de zoektocht naar ottersporen:
Wil je zelf op zoek naar ottersporen? Bekijk dan even deze video.
Foto: Nicolai Meyer

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.