Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Teruggang weidevogels aanpakken'

  •  
01-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grutto_LidideBoer.jpg

© Fotograaf: LidideBoer

Een plan van aanpak om teruggang van weidevogels aan te pakken. Dat wil Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Hij schreef dit maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Collectieven
Het plan moet opgesteld worden met onder andere de provincies, agrarische collectieven en natuurorganisaties. Een landelijk dekkend netwerk van veertig collectieven van boeren gaat de kern vormen van het nieuwe stelsel voor agrarisch natuurbeheer.
Onder druk
De Nederlandse weidelandschappen staan steeds meer onder druk. Het aantal weidevogels daalde de laatste decennia sterk. Van Dam wil in het nieuwe stelsel van agrarisch natuurbeheer deze weidevogels de kans geven zich te herstellen.
Samenwerking
Van Dam schreef in zijn plan dat het agrarisch natuur- en landschapsbeheer gedragen gaat worden door collectieven. Een groep van onder andere boeren en landeigenaren vormt zo’n collectief. Door samenwerkingen kunnen er grote aaneengesloten gebieden beschermd worden. Ook zullen provincies en andere overheden doelen moeten vaststellen voor het landschap. 
Onderwijs
Daarnaast stelt de staatssecretaris geld beschikbaar om de collectieven te ondersteuren met de ontwikkeling en overdracht van kennis. En voor onderzoek naar agrarisch natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Uiteindelijk is het de bedoeling dat agrarisch natuurbeheer en weidevogels een vaste plek krijgen in het groene onderwijsprogramma van scholen. 
Bron: Rijksoverheid

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar