Vroege Vogels

Terugbrengen platte oester in Waddenzee is kansrijk

  •    •  
11-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
platte oester

© Fotograaf: Carpie

Het terugbrengen van de platte oester in de Waddenzee is zowel ecologisch als sociaal-maatschappelijk kansrijk. Het opstarten van een kleinschalig herstelproject van de platte oester in de Waddenzee zou dan ook een logische vervolgstap zijn om uit te vinden of een mogelijke terugkeer van de platte oester ook op grotere schaal haalbaar is. Dit blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek van Bureau Waardenburg en Altenburg & Wymenga in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee.

Hoeksteen van biodiversiteit

De platte oester kwam vroeger van nature voor in de Waddenzee. De toenmalige oesterbanken herbergden veel verschillende levensvormen met veel specifieke soorten. Deze zijn indertijd met de banken verdwenen. Terugkeer van de platte oester kan daardoor een sterke meerwaarde opleveren voor de natuur in de Waddenzee. Daarnaast is de platte oester van toegevoegde waarde als inheemse soort.

Kansenkaart Oester

Voor herstel op lange termijn is een habitatgeschiktheidskaart voor de gehele Waddenzee samengesteld op basis van historische gegevens en een aantal omgevingsfactoren die bepalend kunnen zijn voor het voorkomen van de platte oester, zoals diepte en stroming. Een groot deel van de geulen tussen de eilanden en de diepere delen van de westelijke Waddenzee zijn op basis van deze kennis geschikt voor platte oesters. In deze gebieden kwamen tot in de eerste helft van de 20e eeuw platte oesters veel voor. Een combinatie van factoren was verantwoordelijk voor het verdwijnen van de soort. Hoewel de situatie nu is verbeterd, is de kans op spontaan herstel heel klein.
platte oester onderzoek

© Bron: Programma naar een Rijke Waddenzee

Habitatgeschiktheidskaart voor platte oesters in de Nederlandse Waddenzee, cumulatief voor de omgevingsfactoren diepte, stroomsnelheid, saliniteit, zwevend stof en orbitaalsnelheid. De geschiktheidsklasse voor het voorkomen van platte oesters varieert van ongeschikt (0, rood), suboptimaal (geel, 6) tot  optimaal (groen, 10).

Vervolgstappen

Een logische vervolgstap op dit haalbaarheidsonderzoek is om in de Waddenzee zelf met een proef te starten. Daarbij moet er uiteraard oog zijn voor de risico’s zoals exoten en oesterziektes. Het Programma naar een Rijke Waddenzee gaat dat nu verder uitwerken. ,,Bovendien zijn er mogelijk levende platte oesters in de Waddenzee. Daar moeten we ook meer vanaf weten, want dat is buitengewoon belangrijk voor de volgende stap.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Carlijn
Carlijn11 okt. 2016 - 15:07

Boeiend!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.