Na 44 jaar is de kleine sachembij weer in Nederland gezien. De klein gebouwde bij werd voor het laatst gevonden in 1973. In Belgisch Limburg was de bij al vaker gezien, en nu lijkt de kleine sachembij ook de weg naar Nederland te hebben gevonden. Dit meldt kennniscentrum insecten EIS op NatureToday.
Groene ogen
De kleine sachembij is een opvallende verschijning door zijn groene ogen. Het bijtje is 8 à 9 milimeter groot en heeft duidelijke witte bandjes op het achterlijf. Het mannetje heeft felgroene ogen en een geel gezicht, het vrouwtjes heeft grijsgroene ogen en een kleinere gele vlek op de kop. Het zijn snelle vliegers die een hoge zoemtoon produceren tijdens het vliegen.
Terugkomst
Halverwege de twintigste eeuw was de kleine sachembij een gewone verschijning in Oost- en Zuid-Nederland. De soort houdt van warme, open gebieden met veel bloemen en zonnige, zandige plekken om te nestelen. Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergaf met de kleine sachembij.
In Belgisch Limburg zijn populaties van de kleine sachembij de afgelopen tijd gevonden in bloemrijke graslanden en op ophopingen van steenafval uit de mijnbouw. Op 18 juni 2017 heeft Kees Goudsmit een vrouwtje van de kleine sachembij gevonden in de buurt van Maastricht. Op 23 juni is ook een mannetje waargenomen. Het lijkt er dus op dat de kleine sachembij aan een terugkomst bezig is.
Vorig jaar juli zijn er op onze website twee foto's toegevoegd van de kleine sachembij. De bijensoort is dus waarschijnlijk al eerder weer in Nederland gezien.