Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Terug van de Noordpool

21 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Het expeditieteam

© Copyright martinhartley.com 2014

Poolreiziger Bernice Notenboom heeft haar expeditie naar de Noordpool net op tijd kunnen afronden. Het ijs begon zo snel te smelten dat de landingsbaan vanwaar haar team geëvacueerd moest worden grote scheuren begon te vertonen. Het gaat hard met het ijs.
Beluister het interview over de expeditie naar de Noordpool met Bernice Notenboom:
Poolreiziger Bernice Notenboom skiede in twee weken van de 88ste naar de 90ste breedtegraad om aandacht te vragen voor de stille catastrofe op de Noordpool. Met 1250 sneeuwmetingen gaf zij belangrijke informatie door die met satellieten niet te meten is. 

Expeditie 2Dgrees

Met het klimaatakkoord van Parijs hebben wereldleiders in 2015 afgesproken om ruim onder de twee graden opwarming te blijven. Maar de temperatuur op aarde stijgt, en in de extreme Arctische kou nog veel harder dan in de rest van de wereld. Notenbooms expeditie vraagt aandacht voor deze stille ramp en voor de noodzaak van klimaatmaatregelen.

Sneeuwmetingen voor NASA en ESA

De expeditie van Notenboom gaat daarnaast 1250 sneeuwmetingen uitvoeren voor de Amerikaanse NASA en de Europese ESA. Hun satellieten kunnen vanuit de ruimte zeer gedetailleerde beelden van de Noordpool maken, maar zijn niet in staat om sneeuw van ijs te onderscheiden. Op de exacte tijdstippen waarop de NASA overvliegt met meetapparatuur, stuurt de 2Dgrees-expeditie vanaf het ijs GPS-coördinaten. Voor het eerst kan de NASA daarmee de satellieten nauwkeurig afstellen. ESA is blij met deze ondersteuning. Mark Drinkwater, hoofd CryoSat Earth Observations: “Hiermee krijgen we beter inzicht in de ijsdiktes op de Noordpool, daar waar wetenschappers noch vliegtuigen kunnen komen”.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.