Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Terug uit het paradijs

  •  
03-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Arita5.JPG
Arita Baaijens is milieubioloog, maar meer nog avonturier. Ze maakte de afgelopen maanden misschien wel de reis van haar leven. Te paard trok ze door het hooggebergte van de Altai, op zoek naar het mythische Shambala, het legendarische paradijs, waarover de Russische mysticus en schrijver Nicolas Roerich (1874-1947) ooit repte.
Begin juni, vlak voor vertrek, was Arita Baaijens te gast in Vroege Vogels. Vlak voor haar 'zoektocht naar het paradijs' .
Shangri-La
Het Altai gebergte ligt op de grens van Kazachstan, Rusland, China en Mongolië. De Britse schrijver James Hilton schreef in 1933 een roman over het aardse paradijs in de bergen, en noemde het Shangri-La, gebaseerd op het mythische verhaal over Shambala. Sindsdien staat Shangri-La synoniem voor een paradijselijk oord. Diverse muzikanten, onder wie The Kinks, Mark Knopfler, the Electric Light Orchestra en zelfs Gerard Joling zongen erover.
Woestijn
De afgelopen jaren reisde Baaijens vooral door Siberië. Daarvoor trok ze twintig jaar lang met kamelen door Egypte en Soedan. Over die ervaringen schreef ze in 2008 het boek Desert Songs , een liefdesverklaring aan de woestijn en aan de kameel.
Over haar reizen: ‘De woestijn leerde me angst in mijn voordeel te gebruiken en onvermoede krachten aan te boren. Siberië test mijn vermogen om een onbekende cultuur open en kritisch tegemoet te treden. Ik doe bij voorkeur dingen waartoe ik mezelf niet in staat acht’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.