Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Terschelling tapuitenparadijs

23 jun 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tapuit_03.jpg
Van alle tapuiten die in ons land broeden zit meer dan een kwart op Terschelling. Wat is het geheim van dit Waddeneiland?
Het gaat al jaren slecht met de tapuit als Nederlandse broedvogel. Er broeden naar schatting niet meer dan 270 paartjes tapuiten in onze duinen en in andere zandgronden. Op Terschelling telden de boswachters van Staatsbosbeheer het afgelopen broedseizoen tenminste zeventig paartjes. 'En dat is waarschijnlijk een onderschatting', zegt boswachter Joeri Lamers.
Volgens Lamers profiteren de tapuiten op Terschelling van de bescheiden begrazing die daar plaatsvindt. 'Met behulp van onder andere geiten en paarden houden we de verruiging van het duin tegen. Daardoor is er voldoende jong helmgras, wat weer insecten trekt, die op hun beurt tapuiten trekken. Daarnaast hebben we voldoende stukken open duin waar konijnen holen graven. De tapuit heeft weer oude konijnenholen nodig om nesten in te maken.
Een trotse boswachter Joeri Lamers: 'De begrazing op Terschelling werkt voor de tapuiten!'

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

marjon landré boekschoten
marjon landré boekschoten30 jun 2016 - 13:17

Wat een prachtig resultaat. Afgelopen weken kon ik met eigen ogen en oren constateren hoe rijk de avifauna op Terschelling nog is, kluten, blauwe kiekendieven, tapuiten, lepelaars, rotgans en nog veel meer. In de jaren 60-70 deed ik voor het RIN vogeltellingen op Terschelling oa de drie kiekendieven.