Vroege Vogels

Terror-oehoe krijgt levenslang

  •    •  
09-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
oehoe_rgroosjohanche.jpg

© Fotograaf: rgroosjohanche

De spraakmakende terror-oehoe in Purmerend komt nooit meer vrij uit gevangenschap. Dat stelt de gemeente Purmerend in een brief aan gemeenteraad, zo meldt het Noordhollands Dagblad.
Verwondt
De uil viel in het voorjaar wekenlang inwoners van het Noord-Hollandse dorpje Kwadijk aan en verwondde daarbij meer dan 50 mensen. Sommige inwoners moesten zich met paraplu's beschermen tegen de oehoe, die door zijn agressieve gedrag ‘terror-oehoe’ werd gedoopt.
Tam
De beslissing is genomen mede op advies van de Oehoe Werkgroep. Woordvoerder Gejo Wassink bevestigt dat de vogel van het tamme soort is en daarom niet in vrijheid kan leven. “Tamme oehoes zijn erg schadelijk in de vrije natuur”, aldus Wassink. Hij vermoedt dat de terror-oehoe eerder in gevangenschap heeft geleefd en door zijn eigenaar is vrijgelaten.
“We zien wel vaker dat oehoes naar de vogelopvang gaan, omdat het heel lastig is om de vogel iedere dag een cavia of een rat als maaltijd te serveren”, zegt hij.
Lastigvallen
De terror-oehoe werd aanvankelijk ondergebracht bij een vogelopvang in Andijk, maar werd later verplaatst omdat de opvang werd bedreigd. Er zouden zelfs pogingen zijn gedaan de vogel te bevrijden. Ook werd de valkenier lastig gevallen. De gemeente Purmerend besloot in de zomer de nieuwe verblijfplaats geheim te houden.
Goede conditie
Uit onderzoek waar de gemeente Purmerend naar verwijst, gaat het om een mannetje dat in goede conditie verkeert. De oehoe had geen ring of chip, waardoor de eigenaar niet te achterhalen is.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.