Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Terra Ultima | Nominatie Jan Wolkers Prijs 2021

15 okt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
469 keer bekeken
  •  
Cygnophidianus-Raoul-Deleo

Terra Ultima, van kunstenaar en illustrator Raoul Deleo is de vijfde genomineerde voor de Jan Wolkers Prijs 2021. In dit prentenboek nemen Deleo en zijn virtuele biograaf ‘Noah J. Stern’ de lezer mee op een ontdekkingsreis naar het einde van de wereld, waar hij de meest fantasievolle, of liever: fantastische dieren ontmoet…

Inspiratie

Tijdens een kanotocht door de Biesbosch, waar Deleo veel inspiratie zegt te hebben gevonden voor zijn kabinet van fantastische dieren, vertelt Deleo over zijn tochten door Terra Ultima. “Ik heb het gevonden met hulp van een oude kaart op een verlaten VOC-schip”, zegt hij. “Verder weet niemand waar het ligt, en dat wil ik graag zo houden. Anders zou het maar onder de voet worden gelopen door toeristen.”

Raoul Deleo en 'Noah J Stern

Combidieren

De dieren die Deleo op Terra Ultima zag, lijken combinaties van bestaande dieren: een walrus met het onderlijf van een gorilla, een flamingo met nek en kop van een antilope, een slak met een giraffenkop. Ze zijn allen getekend en beschreven met het detail dat ‘magisch realisten’ als de schilder Carel Willink of de schrijver Roald Dahl kenmerkt. “Ik heb gezocht naar een eigen niche in de natuurkunst”, zo verklaart Deleo zijn keuze. “Ik had ook de dieren in de natuur om mij heen in eigen land kunnen tekenen, maar er zijn al heel veel collega’s die dat beter kunnen.”

Niet in een hokje

Een boek vol prenten met fantasiedieren belandt gemakkelijk in de kast bij de kinderboeken. Maar daar verzetten Deleo en zijn virtuele biograaf Stern zich toch tegen. “Zoals de dieren uit dit boek zich niet laten vangen in de hokjes van de biologie, zo is dit boek ook niet in één hokje te plaatsen”, aldus Stern.

Terra Ultima

Zondag 24 oktober 2021 wordt in een speciale uitzending van Vroege Vogels Radio bekend gemaakt welk natuurboek de Jan Wolkers Prijs van 2021 wint!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar