Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Temperatuur bepaalt geslacht

  •  
30-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1229 keer bekeken
  •  
krokodil_-_irma.jpg

© Fotograaf: digi-irma

Het geslacht van een krokodil wordt bepaald door de temperatuur van het ei waar hij uit komt. Ook bij andere reptielen, zoals sommige schildpadden en hagedissen, is dit het geval.
Geen sex-chromosomen
Bij mensen bepalen X- en Y-chromosomen welk geslacht je krijgt. Reptielen hebben die zogeheten sex-chromosomen niet. Bij hen bepaalt de hoeveelheid oestrogeen (vrouwelijk) en testosteron (mannelijk) welk geslacht er uit een eitje komt.
Warme en koude eitjes
Omdat bij krokodillen een lagere temperatuur ervoor zorgt dat er meer oestrogeen wordt aangemaakt, worden uit koudere eieren vrouwtjes geboren. Andersom geldt dat hogere temperaturen voor meer testosteron zorgen, waardoor er uit warme eieren mannetjes komen.
Overigens gaat deze verdeling niet voor alle reptielen op. Bij sommige schildpadden zorgen de warme eitjes bijvoorbeeld juist weer voor meer vrouwtjes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.