Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Teloorgang van de theeplantages

  •  
14-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
thee_023_verkleind.jpg
Palmolie is een berucht product waar nationaal en internationaal al jaren tegen wordt gestreden, omdat voor de olieplantages regenwoud wordt gesloopt. In Indonesië worden nu ook oude theeplantages bedreigd door de palmolieboeren.
Voor natuurliefhebbers zijn die plantages, hoog in de bergen, een oase van rust en verkoeling, ver weg van het overvolle Djakarta. Maar die Hollandse theeplantages zijn nu snel aan het verdwijnen, de een na de ander wordt opgeslokt door palmolieplantages. Er verdwijnt daardoor unieke natuur én een stukje Nederlandse geschiedenis. Denk aan het boek "Heren van de Thee" van Hella Haase, over de eerste generatie Hollandse theeplanters, tijdens de koloniale periode in Nederlands Indië.
Correspondent Wilma van der Maten bezoekt samen met een nazaat van zo’n “heer van de thee”  de voormalige familieplantage.  De bedovergrootvader van Marijke Hartog was “oom Eduard Kerkhoven” uit het boek van Hella Haase.  Ga mee naar plantage Malabar net buiten de stad Bandung.
Foto's van Wilma van der Maten:
1. theeplantage Malabar op Java
2. verwoeste theeplantage waar oliepalmen komen
3. Marijke Hartog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.