Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Telling illustere nachtzwaluw

10 jun 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_286636.jpg

© nachtzwaluw (c) Harvey van Diek (www.harveyvandiek.nl)

Het gaat goed met de nachtzwaluwen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Elk jaar vindt er een nachtelijke telling plaats op basis van de bijzondere roep van de nachtzwaluw waaruit blijkt dat de populatie toeneemt.
Nachtzwaluw
De nachtzwaluw is geen familie van de bij ons bekendere zwaluwsoorten. De nachtvogel draagt de bijzondere bijnaam 'geitenmelker' omdat hij er vroeger door boeren van werd verdacht 's nachts de melk uit de uiers van geiten te drinken. Zijn brede bek versterkte dat vermoeden. Maar in werkelijkheid heeft hij die alleen om in het donker prooien zoals nachtvlinders te kunnen vangen. Dankzij de toenemende warmte groeien deze in aantal en indirect ook dus de populatie nachtzwaluwen op de Veluwse Zoom.
Zijn zang is een opvallend, trillend geluid dat de vogel na zonsondergang, zittend vanaf een uitkijkpost, ten gehore brengt. Overdag zit de vogel stil op de grond en vertrouwt hij op zijn verenkleed met schutkleuren als camouflage. Hierdoor is hij nauwelijks op te merken. De nachtzwaluw, die broedt in heidevelden en halfopen bossen, overwintert in Afrika en soms zelfs in Zuid-Afrika. In het Park leeft de nachtzwaluw in de half open grove dennenbossen met een afwisseling van heidevelden.
Telling
Elk jaar gaan de vrijwilligers van de Faunawerkgroep van de Hoge Veluwe op zoek naar de nachtzwaluw om ze te tellen. Omdat dit 's nachts moet gebeuren baseren ze hun telling op de zang van de mannetjes. Op basis van dit bijzondere geluid krijgen ze een idee van het aantal territoria en mogelijke broedparen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar