Vroege Vogels

Teleurstelling om einde Wieringerrandmeer

  •    •  
03-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_154687.jpg
Projectontwikkelaar Lago Wirense en de betrokken gemeenten Wieringen en Wieringermeer hebben woensdag verbaasd gereageerd op het besluit van de provincie Noord-Holland om te stoppen met de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland.
Het Wieringerrandmeer zou een waterverbinding moeten vormen tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Doel van het project was zowel de natuur als de economie in de regio een impuls te geven en van het ingepolderde Wieringen weer een eiland te maken. Rond het geplande meer, met een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare, moesten ruim tweeduizend (recreatie)woningen verrijzen.
De provincie ziet zich gedwongen de stekker uit het megaproject te trekken omdat de financiering niet rond komt. De financiële risico's zijn te groot en er zijn niet genoeg investeerders te vinden, zo liet het provinciebestuur woensdag weten. De aanleg van het Wieringerrandmeer zou volgend jaar van start gaan.
Gedeputeerde Elisabeth Post (Financiën) liet weten dat het niet verantwoord is als Noord-Holland zou doorgaan met het project. De provincie heeft zich in totaal voor ruim 100 miljoen euro garant gesteld voor tekorten. Als het project zou doorgaan, was daar nog 100 miljoen euro bij gekomen. ,,Dit gaat onze financiële draagkracht te boven'', aldus Post. De totale investering voor het project bedroeg ongeveer 1 miljard.
Lago Wirense heeft naar eigen zeggen met verbijstering kennis genomen van het besluit. De projectontwikkelaar ziet, anders dan de provincie, wel goede mogelijkheden voor financiering.
De gemeenten Wieringen en Wieringermeer lieten weten zeer teleurgesteld te zijn. ,,Een heel grote domper'', noemt burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen van Wieringen het provinciebesluit. Ze maakt zich zorgen om de toekomstige leefbaarheid in haar gemeente. ,,Omdat op veel plaatsen in onze gemeente niet mag worden gebouwd, is het heel slecht nieuws dat de geplande woningen er niet komen. Bovendien is het zonde van alle energie die we de afgelopen vijftien jaar in dit project hebben gestoken.''
De boeren in het gebied zijn juist opgetogen. Tientallen bedrijven hadden het veld moeten ruimen om plaats te maken voor het meer, aldus voorzitter Joop Grin van het Agrarisch Collectief. ,,Onbegrijpelijk dat een buitengewoon welvarend gebied met veel toekomstperspectief zomaar had moeten verdwijnen.''
Bron ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.