Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Teleurstelling om einde Wieringerrandmeer

3 nov 2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_154687.jpg
Projectontwikkelaar Lago Wirense en de betrokken gemeenten Wieringen en Wieringermeer hebben woensdag verbaasd gereageerd op het besluit van de provincie Noord-Holland om te stoppen met de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland.
Het Wieringerrandmeer zou een waterverbinding moeten vormen tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer. Doel van het project was zowel de natuur als de economie in de regio een impuls te geven en van het ingepolderde Wieringen weer een eiland te maken. Rond het geplande meer, met een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare, moesten ruim tweeduizend (recreatie)woningen verrijzen.
De provincie ziet zich gedwongen de stekker uit het megaproject te trekken omdat de financiering niet rond komt. De financiële risico's zijn te groot en er zijn niet genoeg investeerders te vinden, zo liet het provinciebestuur woensdag weten. De aanleg van het Wieringerrandmeer zou volgend jaar van start gaan.
Gedeputeerde Elisabeth Post (Financiën) liet weten dat het niet verantwoord is als Noord-Holland zou doorgaan met het project. De provincie heeft zich in totaal voor ruim 100 miljoen euro garant gesteld voor tekorten. Als het project zou doorgaan, was daar nog 100 miljoen euro bij gekomen. ,,Dit gaat onze financiële draagkracht te boven'', aldus Post. De totale investering voor het project bedroeg ongeveer 1 miljard.
Lago Wirense heeft naar eigen zeggen met verbijstering kennis genomen van het besluit. De projectontwikkelaar ziet, anders dan de provincie, wel goede mogelijkheden voor financiering.
De gemeenten Wieringen en Wieringermeer lieten weten zeer teleurgesteld te zijn. ,,Een heel grote domper'', noemt burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen van Wieringen het provinciebesluit. Ze maakt zich zorgen om de toekomstige leefbaarheid in haar gemeente. ,,Omdat op veel plaatsen in onze gemeente niet mag worden gebouwd, is het heel slecht nieuws dat de geplande woningen er niet komen. Bovendien is het zonde van alle energie die we de afgelopen vijftien jaar in dit project hebben gestoken.''
De boeren in het gebied zijn juist opgetogen. Tientallen bedrijven hadden het veld moeten ruimen om plaats te maken voor het meer, aldus voorzitter Joop Grin van het Agrarisch Collectief. ,,Onbegrijpelijk dat een buitengewoon welvarend gebied met veel toekomstperspectief zomaar had moeten verdwijnen.''
Bron ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar