Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Teler moet minder bestrijdingsmiddelen gebruiken'

30 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Taktor gif bestrijdingsmiddelen

© Pixabay

Mensen zouden minder moeten worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen uit de landbouw. Zulke middelen zouden namelijk de kans op gezondheidsproblemen kunnen vergroten, zowel bij telers als bij omwonenden. Uit voorzorg moet daar iets aan gedaan worden, adviseert de Gezondheidsraad maandag.

Handhaving en advies


"Ook voorlichting en handhaving zijn van belang, want telers blijken veilig werken niet altijd genoeg prioriteit te geven", voegt de raad er aan toe. De overheid moet er dus voor zorgen dat Nederlanders zo min mogelijk worden blootgesteld aan chemische gewasbeschermingsmiddelen.

De Gezondheidsraad adviseert ook om goed te registreren welke middelen op welke percelen worden gebruikt. Verder kan de overheid de blootstelling meten door urinetests.

Parkinson en ontwikkelingsstoornissen

Blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen wordt in verband gebracht met onder meer de ziekte van Parkinson en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Het is echter niet duidelijk hoe groot de blootstelling was en om welke middelen het gaat. Zulk onderzoek kan nog jaren duren en daarom adviseert de Gezondheidsraad om uit voorzorg de blootstelling te verminderen.

Duurzamer en veiliger

LTO Nederland vindt dat boeren en tuinders al veel doen om de gewasbescherming duurzamer en veiliger te maken. Anderzijds vindt de boerenorganisatie dat "risico's nooit helemaal uitgesloten kunnen worden". Het ontwikkelen van weerbare rassen, die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben, brengt uitdagingen met zich mee, aldus LTO. De organisatie beklaagt zich verder over "te trage toelating" door de overheid van nieuwe bestrijdingsmiddelen die lagere risico's opleveren.

Los van de wetenschappelijke kant zegt LTO zich zorgen te maken over "de verharding van het debat" over gewasbescherming en de invloed van middelen op omwonenden. "Er wordt soms wel erg veel gewezen en geschreeuwd", vindt de organisatie.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Populair bij BNNVARA