Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Vlinderstichting: Tel dit weekend de vlinders in je tuin!

  •  
14-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
915 keer bekeken
  •  
Distelvlinder

© Fotograaf: Yannis

De Vlinderstichting verwacht dat er dit weekeinde veel vlinders gezien zullen worden tijdens de jaarlijkse tuinvlindertelling. Vlinders houden namelijk van zon en warmte. De vlindertelling begint vrijdag en duurt tot en met zondag. In het weekend van 15 tot en met 17 juli is de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via Tuintelling.nl of de Vlinderstichting.

Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen ze beter beschermd worden. Eind juni en begin juli vlogen er veel vlinders. Vooral de dagpauwoog was veel te zien. Hoe is dat nu? Dat zal blijken als er veel mensen meedoen aan de telling. De weersverwachtingen zijn gunstig: het wordt lekker warm, dus er zullen veel vlinders geteld kunnen worden.

Atalanta winnaar 2021

In 2021 zijn er ruim 10.000 tellingen gedaan en werden ongeveer 110.000 vlinders geteld.  De nummer 1 was toen al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze was ontzettend talrijk in 2021. Er werden tienduizenden exemplaren gezien en hij was ook in veel tuinen aanwezig: 84 % van de tellers zag een of meer atalanta’s. De dagpauwoog eindigde op nummer 2 en het klein koolwitje werd derde.

dagpauwoog_en_de_atalanta_60f1b30cc4bb7_large

Atalanta en dagpauwoog

© Fotograaf mariodeheer

Vlinders herkennen en melden

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via www.tuintelling.nl. Klik op de knop Start met tellen om bij de tuinvlindertelling te komen. Wie de vlinders nog niet goed uit elkaar kan houden, kan de vlinderherkenningskaart downloaden op Vlinderstichting.nl.

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat kun je doen om vlinders naar je tuin te lokken?

  • Plant nectarrijke bloemen voor vlinders;
  • Zorg voor (biologische!) voedselplanten voor rupsen;
  • Gebruik geen gif.

Kijk voor alle informatie en meer tuintips op Vlinderstichting.nl.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.