Vroege Vogels

Tel de zon tijdens de Solar Days

  •  
07-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
solar.jpg
Tel de Zon is een bijzondere actie tijdens de Solar Days (12-18 mei). Stichting Monitoring Zonnestroom vraagt aan zoveel mogelijk bezitters van zonnepanelen om bij te houden hoeveel zonnestroom ze opwekken in deze week, om op een snelle en simpele manier te kunnen inzien of hun systeem goed is geïnstalleerd. Daarnaast worden de gegevens gebruikt om beter te kunnen inschatten hoeveel zonnestroom er in Nederland wordt opgewekt.
Actie 'Tel de Zon'
Met deze actie vraagt Stichting Monitoring Zonnestroom eigenaren van zonnestroominstallaties om één week bij te houden wat de opbrengst van hun systeem is. Om er voor te zorgen dat een zonnestroomsysteem goed werkt, is het belangrijk dat een systeem goed geïnstalleerd is. Hoewel veel eigenaren de mogelijkheid hebben om hun geïnstalleerde systemen te monitoren, is het soms lastig de gemeten data te interpreteren, omdat er geen referentie is. Een typische vraag hierbij is "wordt een lagere opbrengst veroorzaakt doordat de zonne-instraling minder is geweest of functioneert het systeem niet goed?". Aan de deelnemers wordt gevraagd om vóór en na deze week de meterstand (cumulatief geproduceerde kWh) van hun omvormer of monitoringsysteem door te geven. De Stichting Monitoring Zonnestroom zal met deze gegevens, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, voor elke installatie een korte analyse maken van de prestatie van het systeem, gecombineerd met gegevens over de plaatselijke hoeveelheid zonneschijn. Zodoende kunnen eigenaren inschatten of hun systeem goed functioneert. Mochten de prestaties tegenvallen, dan doet de stichting suggesties over wat er beter zou kunnen.
Solar Days en SolarCity2014
Tijdens de Solar Days zijn overal in het land informatiebijeenkomsten, workshops, open huizen en Solar Tours. Tijdens het Nationaal Energiedebat op 15 mei is de bekendmaking van de SolarCity2014. Gemeenten konden worden voorgedragen tot 21 april. Met al deze activiteiten laten we zien dat zonne-energie een doeltreffende manier is om energie op te wekken en dat zonne-energie bijdraagt aan de productie van duurzame energie in Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.