Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tel de hommels

  •  
10-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Aardhommel_03.jpg
Het gaat niet goed met de hommels. Van de 29 soorten die er in ons land voorkwamen is vijftig procent zeldzaam of al verdwenen. Daarom roept de Bijenstichting iedereen op om in juni en juli hommels te gaan tellen. De uitslag van de telling kan bijendeskundigen helpen bij hun onderzoek naar de snelle achteruitgang van deze leuke teddyberen onder de bijen.
Om welke hommels gaat het:
  • tuinhommel
  • aardhommel
  • boomhommel
  • akkerhommel
  • steenhommel
  • veldhommel
Dit zijn ook de hommels die je in je tuin kunt waarnemen.
Kijk hier hoe ze er uit zien.
Wilde bijen
Hommels zijn de meest opvallende wilde bijen. Door hun pelsachtige beharing en hun grootte kunnen ze niet met andere bijen worden verward. Ze maken een laag zoemend geluid waardoor je ze niet kunt missen. Hommels hebben een lange tong waarmee ze op moeilijk bereikbare plekken nectar kunnen zuigen van bloemen. Aan hun achterpoten hebben ze een korfje waarin ze stuifmeel verzamelen en vervoeren.
Koningin overwintert
Hommels kennen net als honingbijen een sociale levenswijze. Er is een koningin en er zijn werkers. In begin van de lente maakt de koningin zelf een begin met het stichten van een hommelvolk. Na enige weken wordt dat door de eerst uitkomende bijen overgenomen. Deze bijen zijn meestal nog klein. In de zomer is het hommel volk op volle sterkte en worden de nieuwe koninginnen bevrucht. Deze koninginnen blijven vliegen tot in de nazomer of vroege herfst. Ze gaan dan ook op zoek naar een plekje om de winter door te komen.
Hoe kun je meedoen?
Kies een zonnige dag uit en ga een kwartier kijken hoeveel hommels je ziet en vooral welke het zijn. Ga voor het waarnemingsformulier naar de site van Hommellint . Hie vind je uitgebreide informatie over hoe je moet tellen. Je vindt er ook het formulier waar je je waarnemingen op kunt invullen.  Insturen kan tot begin augustus.?
Wil je weten hoe je een bij- en hommelvriendelijke tuin inricht, kijk dan op de site van stadsecoloog Arie Koster.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.