Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tekort aan vrijwilligers dupeert duizenden vogels

  •  
28-02-2008
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
vogel_redden.jpg
Precies 20 jaar revalideert Stichting Vogelopvang Utrecht hulpbehoevende wilde vogels. Al die tijd uitsluitend met vrijwilligers. Maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Zeker mensen die genoeg tijd hebben om zich dit specialistische werk eigen te kunnen maken. En nu zijn er niet genoeg mensen meer om in de drukke zomerperiode de vogels te verzorgen. Daarom sluit de Vogelopvang op zaterdag 15 maart de deuren. Hopelijk tijdelijk, want een vaste beheerder moet uitkomst bieden.
Het is voor de Vogelopvang, evenals voor veel andere vrijwilligersorganisaties, al langer moeilijk voldoende vrijwilligers te vinden. Stichting Vogelopvang Utrecht wil ook al langer een vaste beheerder aanstellen. Die kan zorgen voor de continuïteit in de verzorging van de 2500 vogels die de Vogelopvang jaarlijks binnenkrijgt; van roodborstje tot havik en van knobbelzwaan tot ijsvogel. Bovendien kan die beheerder de vrijwilligers aansturen en begeleiden.
Meer begeleiding zou ook meer mensen over de streep kunnen trekken om bij de Vogelopvang vrijwilliger te worden. "Want eerlijk is eerlijk, in ons huidige systeem vragen we nogal wat van onze vrijwilligers: de verantwoordelijkheid om zelf de zaak draaiende te houden en de benodigde kennis en ervaring om de vogels verantwoord te kunnen verzorgen. Eigenlijk is dat ook te veel. Maar ja, voor een vaste kracht hebben we gewoon het geld niet, zeker niet voor langere tijd. En nu is de groep vrijwilligers te klein geworden voor de drukke zomerperiode, waarin de Vogelopvang van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat continu bemenst moet zijn om de vele jonkies steeds te voeren. Enkele uren zonder verzorging kan hen al fataal worden. Dat kan je niet laten gebeuren, dan moet je stoppen." En dat gebeurt dus op 15 maart a.s., precies 20 jaar nadat de Vogelopvang z'n deuren opende. Tot die tijd zullen alle wilde vogels wel gewoon aangenomen en gerevalideerd worden. Eventueel zal dat in een ander erkend vogelasiel afgerond worden. Vanzelfsprekend worden de dieren niet aan hun lot overgelaten.
En in de tussentijd gaat de Vogelopvang verder op zoek naar structurele financiering om een vaste beheerder te kunnen betalen. Wat dat betreft is er al één lichtpuntje: de Utrechtse wethouder Giesberts heeft geregeld dat die gemeente een flinke eenmalige subsidie geeft waarmee voor 2008 een beheerder betaald kan worden. "Dat is echt super! Weliswaar moeten we toch nog wel sluiten, want tussen nu en half maart kunnen we nooit een geschikte beheerder vinden, die ook nog inwerken en bovendien nog een flink aantal bekwame vrijwilligers paraat hebben. Maar we kunnen nu wel echt gaan zoeken naar een beheerder. En natuurlijk de benodigde vrijwilligers. Met deze subsidie hebben we dan nog geen structurele inkomstenbron, maar we hebben extra ruimte om die te vinden. Terwijl de Vogelopvang ondertussen wel eerder open kan zijn. Dan kunnen de zieke, gewonde en verweesde jonge vogels tenminste weer in de buurt terecht. Daarmee zullen veel vogels echt geholpen zijn. En dat is natuurlijk waar we het allemaal voor doen. We zijn de gemeente Utrecht en met name wethouder Giesberts dan ook erg dankbaar dat hij dit voor ons heeft gedaan. Want dat zal op zo'n korte termijn niet meegevallen zijn. Natuurlijk blijft de structurele financiering of een andere structurele oplossing wel onze grootste zorg. Die móeten we vinden. Anders houdt het aan het eind van het jaar wel echt op. Want met blijvende onzekerheid kan de Vogelopvang niet bestaan; alleen al omdat het de vrijwilligers zal demotiveren. Daarom nu eerst op zoek naar een geschikte beheerder en meer vrijwilligers en ondertussen verder met gesprekken met de gemeente Utrecht, de Provincie Utrecht, Dierenbescherming en anderen die ons zouden kunnen helpen."
Als beheerder zoekt Stichting Vogelopvang Utrecht iemand die dus goed met mensen kan omgaan, flexibel is, een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen heeft, kennis van vogels heeft of bereid is dat te leren, sowieso open staat voor alles wat bij het beheren van een vogelhospitaal komt kijken en een redelijke basiskennis heeft van het verzorgen van dieren. Maar vooral iemand die enthousiast is en dit werk ziet als een roeping voor langere tijd. Kortom een 'praktische en idealistische realist'. Wie zich hiervoor wil aanmelden kan contact opnemen met de Vogelopvang. Per e-mail ( info@vogelopvangutrecht.nl) of - tot aan de sluiting - per telefoon (030-251 72 55). Ook vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. De Vogelopvang zoekt met name dierverzorgers, maar ook ervaren doe-het-zelvers zijn zeer welkom.
Voor meer informatie over de Vogelopvang kunt u kijken op de website . Daar vindt u ook informatie waar u tijdens de sluiting het beste heen kunt met een gevonden hulpbehoevende vogel. In ieder geval het advies om zo'n dier niet zelf te gaan proberen helpen. Hoewel goed bedoeld, gaat dit meestal fout of de vogel kan daarna niet meer verantwoord losgelaten worden. Vooral jonge vogeltjes raken makkelijk 'verknipt'. Daarnaast zijn alle wilde vogels beschermd en ben je zelfs strafbaar als je ze op deze manier probeert te helpen. Breng deze dieren dus echt naar een vogelasiel of laat ze er door een Dierenambulance heen brengen. De vogels zijn die moeite echt waard!

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor