Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tekenactiviteit neemt aankomende week toe

  •  
23-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teek_08.jpg
Met het stijgen van de temperatuur de komende tien dagen zal de tekenactiviteit toenemen en in grote delen van het land een hoog tot zeer hoog niveau bereiken. Het hoogste niveau wordt het eerst bereikt in het zuidoosten van Nederland.
Stijging temperatuur
In april en mei loopt de tekenactiviteit normaal gesproken sterk op. Doordat april tot nu toe twee graden kouder was dan normaal, lag het activiteitsniveau de afgelopen weken nog laag voor de tijd van het jaar. Ook bij een gering of minimaal activiteitsniveau is er echter een risico op tekenbeten. Uit de tekenbetenmeldingen op Tekenradar.nl blijkt dat de afgelopen weken door heel het land mensen gebeten zijn door teken. Met het naderen van mei en vooral met de verwachte stijging van de temperatuur zal de tekenactiviteit volgens Tekenradar.nl de komende tien dagen toenemen en rond begin mei het activiteitsniveau ‘Zeer hoog’ bereiken in het zuidoosten van Nederland. De verwachting is grotendeels gebaseerd op de weersverwachting dus een verandering in de weersverwachting zal ook een verandering in de activiteitsverwachting tot gevolg hebben.
Nimfen
Het zijn vooral de nimfen die rond deze tijd actief worden. De tekenactiviteitsverwachting op Tekenradar.nl geeft alleen verwachtingen voor de activiteit van nimfen (het tweede larvale stadium van de teek). De verandering in het activiteitsniveau van larven is moeilijker te bepalen. Het aantal larven zal pas in de loop van mei gaan stijgen en een piek bereiken rond het begin van augustus. Larven zijn vanuit het oogpunt van de ziekte van Lyme minder interessant omdat maar een zeer klein deel de Borrelia bacterie bij zich draagt. Teken krijgen de Borrelia bacterie pas bij het drinken van besmet bloed van zoogdieren, vogels of hagedissen. Larven komen net uit het ei en hebben voordat ze een mens bijten nog niet eerder bloed gedronken. Aangezien nimfen als larve al een keer bloed gedronken hebben is een deel besmet geraakt. Het zijn daarom vooral de nimfen die verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de gevallen van de ziekte van Lyme. Volwassen vrouwtjes kunnen ook de Borrelia bacterie op mensen overbrengen, maar er zijn veel minder vrouwtjes dan nimfen. Op een heel jaar gezien worden er dertien keer meer nimfen dan volwassen vrouwtjes gevangen in het kader van het Natuurkalender tekenonderzoek en zelfs vierendertig keer meer larven dan vrouwtjes.
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.