NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

“Te grote risico’s Oostvaardersplassen”_22_12_2015

22 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
Konikpaarden_JohanEversFoto.jpg

© Fotograaf: JohanEversFoto

Met het recent verschenen beheerplan voor de Oostvaardersplassen worden veel te grote risico’s genomen, vindt Vogelbescherming. Het plan wil het hele moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen in zijn geheel enkele jaren droogleggen. Daardoor zullen duizenden vogels die afhankelijk zijn van het moeras, tijdelijk, elders een plek moeten vinden. Terwijl die plek er niet is.

Natura 2000

De Oostvaardersplassen is een internationaal topgebied voor een groot aantal vogels dat afhankelijk is van moeras en open water. Niet de paarden, runderen en herten, maar de vogels zorgen er voor dat de Oostvaardersplassen zijn aangewezen als Europees belangrijk natuurgebied: een Natura 2000 gebied.
De overheid moet voor elk Natura 2000 gebied een zogeheten beheerplan maken. Dit plan moet er voor zorgen dat de natuur niet achteruit gaat of, als dat al gebeurd is, er voor zorgen dat het weer verbetert, vooral voor de soorten waarvoor het gebied is aangewezen als belangrijk Europees natuurgebied. 

Oostvaardersplassen van fotograaf MooiHolland.
Plan
In het geval van de Oostvaardersplassen is dit plan gemaakt door het ministerie van Economische Zaken, waar natuur deel van uitmaakt. De Oostvaardersplassen zijn voor maar liefst 31 vogelsoorten zeer belangrijk, maar met zo’n twintig daarvan gaat het niet goed. Met het voortzetten van het huidige beleid zullen deze soorten niet de gewenste aantallen bereiken. Kortom, het gaat niet goed met onze Nieuwe Wildernis.
Risicovol
Een van de redenen is dat de kwaliteit van het moeras niet goed meer is. Moeras hoort dynamiek te kennen waardoor het soms veel en soms juist weinig water heeft. Het waterpeil hoort te schommelen. Is die dynamiek er niet dan groeit het gebied dicht of komen er juist een paar grote, open meren. Om het moeras zich te laten herstellen wil het ministerie terecht het moeras laten droogvallen, daarmee krijgt het gebied een opdonder waarna het zich weer als moeras kan herstellen. Vogelbescherming is het daarmee eens. 
oostv_Heleend
Konikpaarden van fotograaf Heleend.
Grote grazers
Echter het hele moerasgebied laten leeglopen is spelen met vuur, vindt de Vogelbescherming. Er is niet aangetoond dat er in de omgeving voldoende plekken zijn waar de vogels, die al onder druk staan, terecht kunnen. Bovendien bestaat er een risico dat de grote grazers het droog gevallen moeras massaal betreden en het daarmee kapot maken.
Lees meer op NatureToday.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.