NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Te weinig fosfaat in de Noordzee'

18 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
afvalwater.jpg
We zijn misschien iets doorgeschoten met het schoner maken van sloten, kanalen en andere oppervlaktewateren. Om vervuiling te voorkomen, is fosfaat uit wasmiddelen gehaald en is er opgetreden tegen overbemesting. Maar nu is er een tekort aan fosfaat in de Noordzee. Dat heeft gevolgen voor de dieren in de zee.
Bouwstenen
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben dat maandag laten weten. Ze hebben midden op de Noordzee monsters van het water genomen en die onderzocht op fosfaat en stikstof. Dat zijn belangrijke bouwstenen voor leven. Normaal zit er ongeveer zestien tot twintig keer zoveel stikstof als fosfaat in het zeewater. Maar in de Noordzee zit nu soms 375 keer zoveel stikstof in het water. Fosfaat is de laatste jaren teruggedrongen, stikstof niet.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.