Te veel dioxine in paling grote rivieren
• 15-03-2007
• leestijd 1 minuten
Twee procent van de paling op de Nederlandse markt, de wilde paling uit de grote rivieren, bevat te veel dioxine.
Langdurige consumptie daarvan moet daarom worden voorkomen, omdat dioxine en dioxine-achtige stoffen voor de mens schadelijk kunnen zijn. Dat concludeert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Met monsteronderzoek gaat de VWA controleren of verkopers en producenten dioxine weren uit de voedselketen. Mocht uit nader onderzoek blijken dat paling uit de grote rivieren niet wordt geweerd, dan zal de VWA bij de ministers van LNV en Volksgezondheid verzoeken de mogelijkheden van vangstbeperking te onderzoeken.
Zowel bij mensen als vissen wordt dioxine opgeslagen in vetweefsel en nauwelijks afgebroken of uitgescheiden. Maandelijks consumptie van 150 gram dioxinepaling kan al na enkele jaren nadelige effecten hebben op de gezondheid.
Ongeveer 95 procent van de paling op de Nederlandse markt komt uit kwekerijen en voldoet aan de productnormen.
Bron: ANP