Vroege Vogels

Tóch verlies aan wadplaten door gaswinning bij Ameland

  •  
19-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_150932.jpg

© Wadloop weekend jaarlijks

Uit de gisteren gepubliceerde Milieu Effect Rapportage (MER) van de NAM blijkt dat door de winning van waddengas bij Ameland wel terdege wadplaten verloren zijn gegaan. Uit voorgaande onderzoeken is dit nooit eerder gebleken, maar door verbetering van de door wetenschappers gebruikte simulatiemodellen is nu wel schade door gaswinning aantoonbaar gemaakt. Hierdoor zal nu met nog meer zekerheid door de NAM moeten worden aangetoond dat de nieuwe winning geen schadelijke effecten heeft voor de natuur.
Waddenvereniging en Vereniging Natuurmonumenten dringen aan op maatregelen om het herstel van de verloren wadplaten te bespoedigen.
De Tweede Kamer stemde eind 2004 in met nieuwe winningen onder Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen onder voorwaarde dat gaswinning “met de hand aan de kraan” mogelijk was zonder schadelijke effecten op landschap en ecosysteem. Zolang deze negatieve effecten mogelijk zijn blijven Waddenvereniging en Natuurmonumenten tegen gaswinning.
Alleen wanneer er redelijkerwijs géén wetenschappelijke twijfel meer bestaat of er schadelijke gevolgen kunnen zijn, mag volgens het Europese Hof door het ministerie toestemming gegeven worden voor gaswinning in de Waddenzee. Deze zekerheid moet de NAM bieden, mede door haar belofte dat middels het aanpassen van het tempo van de gaswinning (hand aan de kraan) schade aan de natuur voorkomen kan worden.
De Milieu Effect Rapportage ligt vanaf vandaag voor een ieder zes weken ter inzage.
De Waddenvereniging en Vereniging Natuurmonumenten zullen de MER nader bestuderen. De NAM zal, in ieder geval, meer zekerheid moeten bieden over het uitblijven van schadelijke effecten voor de natuur. Op basis van de uitkomsten hiervan wordt een zienswijze ingediend.
In april worden de door de Minister van Economische Zaken afgegeven vergunningen en de Passende Beoordeling bekeken.
Op dat moment zullen beide verenigingen in overleg met de collega-natuurbeschermingsorganisaties bepalen of juridische procedures tegen de verleende vergunningen gestart zullen worden.
Bron: Waddenvereniging

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.