Een onager, wilde ezel, uit diergaarde Blijdorp blijkt te zijn overleden aan tuberculose (tbc). De dierenarts van de dierentuin besloot maandag ook de dieren die samen met de onager de Mongoolse steppe bewoonden, af te maken. Een woordvoerster van de dierentuin liet dinsdag weten dat er geen gezondheidsgevaar is geweest voor het publiek.
Drie wilde ezels en twee kamelen uit het Azië-deel moesten worden afgemaakt om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Naar nu blijkt waren de dieren niet besmet met de ziekte. De dierenarts van de tuin is er zeker van dat de zieke onager geen andere beesten heeft besmet.
De dierentuin had volgens de woordvoerster geen andere optie dan de dieren in te laten slapen, omdat er geen doeltreffende behandeling bestaat. De behandeling die er is, is ontwikkeld voor runderen en blijkt niet altijd effectief te zijn bij andere beesten. Ook het risico dat de bewoners van de steppe andere dieren zou besmetten, werd door de diergaarde te groot geacht.
De afgemaakte dieren worden onderzocht om te kunnen achterhalen waar de tbc vandaan is gekomen. Het zal enige weken duren voordat dit duidelijk is. De dierenarts verwacht dat het spoor terug te volgen is naar een verblijf met een aantal gems-bokken in 1998. Zij zouden de ziekte via de kamelen overgedragen kunnen hebben aan de onager.
Tuberculose kan jarenlang sluimeren zonder dat een dier (of mens) daar last van heeft of besmettelijk is. In 1998 overleed een van de gems-bokken aan de ziekte in Blijdorp.
De Mongoolse steppe is de komende tijd leeg. De dierentuin zoekt wel naar nieuwe bewoners, maar dat kan enige tijd duren.