Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tata Steel investeert 65 miljoen in productie op waterstof

  •  
29-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
8655114263_9d928a9670_b

Hoogoven van Tata Steel IJmuiden

© Wattman (CC BY-NC 2.0)

Staalconcern Tata Steel steekt 65 miljoen euro in het ontwerp van een nieuwe fabriek waarin gebruik wordt gemaakt van waterstof. In de hoogovens zou kolen als brandstof worden vervangen door het schonere waterstof, zo meldt het concern. Daarvoor heeft het bedrijf contracten afgesloten met drie ondernemingen, McDermott, Danieli en Hatch, die verschillende delen van het ontwerp van de nieuwe waterstoffabrieken op zich nemen.

Technisch ontwerp

De partijen gaan zich onder meer richten op het technisch ontwerp van de nieuwe fabrieken en het plaatsen van elektrische ovens die aan de fabrieken worden gekoppeld. Het ontwerp van de elektrische ovens komt van het Canadese Hatch. Het Italiaanse Danieli wordt verantwoordelijk voor de techniek DRI, dat staat voor ‘direct reduced iron’. Daarbij wordt ijzererts gereduceerd met waterstof of aardgas in plaats van kolen. Het gereduceerde ijzer wordt daarna met toevoeging van koolstof in een elektrische oven verwerkt tot vloeibaar ruwijzer.

Grote vervuiler 

Tata Steel kondigde vorig jaar aan dat het de hoogovens in fases gaat vervangen door deze moderne technologie. De nieuwe fabrieken worden tussen de bestaande fabrieken gebouwd. Tata sprak al eerder de ambitie uit dat het voor 2045 CO2-neutraal wil zijn en al voor 2030 tussen de 35 en 40 procent minder CO2 wil uitstoten. De onderneming staat onder grote maatschappelijke druk om klimaatneutraler staal te maken, vooral omdat het bedrijf een van de grootste vervuilers in Nederland is.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.