Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tata Steel gaat schadelijke uitstoot eerder en verder verlagen

  •  
02-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
tatasteel.jpg

© Rolklaver

Staalbedrijf Tata Steel gaat de uitstoot van lood eerder verlagen en de uitstoot van de giftige stoffen PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) gaat verder naar beneden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dat daarover afspraken zijn gemaakt met het staalbedrijf en de provincie Noord-Holland.

De uitstoot van lood gaat al eind 2023 naar beneden met 70 procent ten opzichte van 2019. Eerder stond dit voor 2025 gepland. En begin volgend jaar bedraagt de reductie van PAK's 50 procent in plaats van 30 procent. Om deze en meer reducties te behalen, worden onder meer vergunningen aangescherpt. Hierdoor moet Tata fabrieken en productieprocessen aanpassen

Risico op gezondheidsklachten

Ook komen er vaker metingen, om vast te stellen dat Tata zich aan de doelen houdt. Volgend jaar gaat het RIVM twee keer onderzoek doen naar het neergedaalde stof in de omgeving. Daaruit moet blijken of de aanscherpingen effect hebben.

Kinderen in de omgeving van de Tata Steelfabriek lopen meer risico op gezondheidsklachten, mede door de uitstoot en neerslag van lood en PAK's. Tata moet in de toekomstplannen van het bedrijf niet alleen verduurzaming meenemen, maar ook gezondheidswinst voor omwonenden.

Cokesfabriek

Volgens demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur) lost dit plan van aanpak niet direct alle problemen voor de omwonenden op. Wel betekent het "een versnelling naar een gezondere leefomgeving, met afspraken en regels waar Tata aan te houden is".

Het staalbedrijf maakte eerder dit jaar bekend geen kolen meer te gebruiken voor staalproductie en over te stappen op gas en waterstof. Waarschijnlijk duurt het nog tot 2030 voordat het bedrijf zo ver is. Daarna kan een van de meest vervuilende fabrieken van het terrein, een zogeheten 'cokesfabriek', worden gesloten.

Omwonenden teleurgesteld

Advocaat Bénédicte Ficq noemt het teleurstellend dat het ernaar uitziet dat de cokesfabriek van staalbedrijf Tata Steel de komende tien jaar nog openblijft. Eerder woensdag noemde ze de aanscherping van milieu-eisen aan het staalbedrijf "pure winst voor omwonenden". Ze kwam terug op deze uitspraak toen ze hoorde dat er geen deadline is afgesproken over het sluiten van de cokesfabriek. "Dat is voor omwonenden en hun gezondheid echt een hard gelag", aldus de advocaat.

"Als Tata de mogelijkheid blijft houden om vervuiling via de cokesfabrieken te blijven produceren, is dat geen winstpunt voor de omwonenden", voegde Ficq daaraan toe. De fabriek is volgens haar een grote vervuilende factor in het gebied. "Het gaat in het nieuwe plan van aanpak slechts om de uitstoot van lood en PAK's. De cokesfabriek is echter ook een enorm probleem, en daar wordt nu de komende tien jaar niets mee gedaan."

Aangifte 

Ficq deed eerder dit jaar namens 1100 mensen aangifte tegen Tata Steel wegens het berokkenen van gezondheidsschade. Ze weet nog niet wat het nieuwe plan van aanpak voor gevolgen zal hebben voor de strafrechtelijke vervolging. "Het Openbaar Ministerie kan het plan van aanpak als een bevestiging zien voor de inhoud van de aangifte, maar het kan ook zijn dat het OM besluit dat het minder wenselijk is om het bedrijf te vervolgen, omdat Tata de problemen van lood en PAK's wil neutraliseren."

Ook ondernemer Jan de Jong, voorzitter van Stichting Schapenduinen, is geenszins tevreden. De Jong is een van de belangrijkste lokale tegenstanders van de staalfabriek en wil dat de Tata-fabrieken worden stilgelegd totdat ze 100 procent veilig zijn voor kinderen. "De opmerking van staatssecretaris Steven van Weyenberg dat kinderen niet recht hebben op schone lucht maar slechts op schonere lucht is heel slecht gevallen in de IJmond." De Jong vindt dat de overheid Tata "nog steeds de hand boven het hoofd houdt".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.