Tapuit hard achteruit
• 03-04-2015
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: corineoste
De tapuit heeft bescherming op maat nodig om te voor Nederland behouden te blijven als broedvogel. Dat zegt Herman van Oostveen die vandaag promoveert op zijn onderzoek naar de laatste drie tapuitenpopulaties in ons land.
Steeds minder
Voorheen was de tapuit een algemene vogel in Nederland, maar de laatste decennia neemt de vogel in aantal gestaag af. Op dit momenten wordt het aantal broedparen in Nederland op ongeveer 250 geschat.
Vossen
De achteruitgang heeft verschillende oorzaken. Zo is het aantal jongen dat uitvliegt vrij laag, ook legt het broedpaar een tweede legsel. Dat komt omdat veel eieren niet uitkomen, wat zou kunnen betekenen dat tapuiten teveel dioxines binnenkrijgen. Ook zijn de populaties in het Drents-Friese Wold en in de duinen bij Castricum gevoelig voor predatie van de vos.
Bescherming op maat
Van Oostveen denkt niet dat er een populatie op een nieuwe plaats gestart kan worden, maar dat de soort alleen overleeft in Nederland als er bescherming op maat komt op de al bestaande broedplekken. Zo zou kippengaas predatie van vossen tegengaan en kunnen begrazingsprojecten leefgebieden van de tapuit kunnen herstellen.
Luister zondag in onze
uitzending
naar een gesprek met Herman van Oostveen over zijn onderzoek naar de tapuit.