Tandarts en watersporter 'zorgen' voor schoner water
• 22-05-2006
• leestijd 1 minuten
© verven boot
Tandartsen en watersporters hebben er de laatste tien jaar mede voor gezorgd dat minder zware metalen in het milieu terecht zijn gekomen. Tussen 1995 en 2004 is de hoeveelheid zware metalen als kwik en cadmium, die naar het oppervlaktewater spoelde, met 30 procent afgenomen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.
De onderzoekers merken op dat de daling gerealiseerd is terwijl de economie met een kwart groeide. Ze schrijven het schonere water onder meer toe aan de tandartsen, die gaatjes nu vaker vullen met de kunststof composiet in plaats van amalgaam (met kwik). De watersporters smeren minder koperhoudende verf (antifouling) op hun boten. Ook de sanering van de kunstmestindustrie heeft meegeholpen bij het terugdringen van de watervervuiling.
Gewone huishoudens lozen samen jaarlijks de meeste zware metalen. Omdat zij de kleine hoeveelheden zink, lood of kwik via het riool weggooien, komt maar een beperkt deel hiervan in het oppervlaktewater terecht. Zuiveringsinstallaties halen een groot deel van de zware metalen weer uit het water.
De transportsector is verhoudingsgewijs nog altijd de grote vervuiler als het om de zware metalen in het oppervlaktewater gaat. De meeste metaaldeeltjes komen in het water terecht bij het transport van goederen naar het buitenland. ,,Ruim de helft van de emissies van zware metalen naar water kan worden toegerekend aan de export van goederen'', aldus het CBS.
Bron: ANP