Zoete appels zijn doorgaans stoofappels.
Men verwerkt ze in gerechten zoals; hete bliksem, appelbollen, smaltappels, speciale appelmoes, rumappels, appelpap, appelkoek, kandeel, gedroogde appels, appelen Françoise, schuitjes met appel, appeljams, chutney, appelbeignets, geflambeerde appels, gepofte appels, appelgebak enz.
De echte zoete appels zijn droog van structuur doordat zij weinig vocht bevatten, daarnaast zijn er ook appelrassen die na enige tijd liggen ook zoet van smaak worden. Deze rassen kan men kort na het oogsten uitstekend vers consumeren. Laat men ze enige tijd na rijpen dan zijn deze ook prima geschikt om te verwerken in de diverse bijzondere gerechten.
De meeste van de genoemde gerechten zijn te zien en uitleg over te krijgen tijdens de speciale jubileumsfruitshow die de stichting organiseert op 19 en 20 januari 2008 in haar museumgebouw.
Deze speciale Fruitshow met als thema ‘zoete appelen’, wordt gehouden ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur.
Geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Plaats in het museumgebouw in de museumtuin, Parallelweg 1 te Doesburg. Entree € 5,-- p.p. Tot 14 jaar onder begeleiding gratis. Gratis parkeren.
Van sommige rassen zijn appels beschikbaar voor de verkoop.
U kunt inlichtingen krijgen over zoete appels en de teelt van deze vruchten.
Indien het weer het toelaat zijn bomen van zoete appels te koop op deze dagen.
U kunt rassen proeven, zodat u een juist beeld krijgt van de kwaliteit van zoete appels.
Er is gratis het typische oude gerecht ‘hete bliksem' te proeven.
Men kan gratis appelsap die uit appels van de museumtuin is bereid proeven.
Men kan gratis geroosterde tamme kastanjes proeven.
Men kan gratis appelmoes bereid van appels uit de museumtuin proeven.
Tevens kan men de collectie oude fruitteeltgereedschappen bekijken.