Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Suzuki fruitvlieg kan leiden tot voedseltekort vogels

25 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Suzukifruitvlieg_Herman_Helsen.jpg

© Fotograaf: Herman Helsen

De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als vlier, bramen en vuilboom versneld verrotten kan de aantasting grote gevolgen gaan hebben voor vogels die de vruchten gebruiken om op te vetten voor de wintermaanden.
Vorige week liepen de maximumtemperaturen op tot recordhoogte in ons land. De hoge temperaturen zijn ideaal geweest voor de ontwikkeling van de suzuki-fruitvlieg. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat suzuki-fruitvliegen zich het snelst ontwikkelen bij temperaturen van 28 °C. Boven de 30 °C loopt de ontwikkelingssnelheid snel terug. Ze leggen de meeste eieren bij temperaturen tussen de 18 en 22 °C.
Tijdens de recente warme periode is de ontwikkeling gevolgd van de suzuki-fruitvliegen in diverse planten waaronder vlier, kamperfoelie, laurier, sneeuwbes, virburnum bessen en wilde bramen. De ontwikkeling van zowel jonge als oude larven verliep goed. Als een bes leeggegeten is verhuizen de larven naar een andere bes om de ontwikkeling te voltooien. De bessen blijven verschrompeld achter.
Het volledige bericht is te vinden op de website van Naturetoday .
Bron: Silvia Hellingman, Biocontrole Onderoek & Advies, Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.